Neuer helpt Bayern naar finale Champions League

26-04-2012 01:24

Bayern München is op 19 mei één van de hoofdacts tijdens een geweldige voetbalshow in de eigen Arena. De ploeg van aanvaller Arjen Robben stelde woensdagavond in Spanje op zenuwslopende wijze een finaleplaats veilig in de Champions League. De Duitse club versloeg Real Madrid in Bernabeu via strafschoppen (1-3).

Het duel eindigde na negentig minuten en een verlenging in 2-1, gelijk aan de uitslag vorige week in München. Chelsea, dat dinsdag titelhouder Barcelona verrassend uitschakelde, fungeert in de finale van het kampioenenbal als tegenstander.

Evenals in de return tussen Barcelona en Chelsea (2-2) de Spaanse avond ervoor, leverde de eerste helft meteen vuurwerk op. In de vijde minuut lag de bal bij Bayern München, dat zeer nerveus opende, al op de stip. David Alaba wierp zich in de baan van het schot van Angel Di Maria en kreeg daarbij de bal tegen zijn arm. Ronaldo benutte de strafschop koel, in tegenstelling tot zijn grote rivaal Lionel Messi, die amper 24 uur eerder vanaf elf meter de bal in Camp Nou namens Bar?a op de lat schoot.

Alaba leek kort na de openingstreffer zijn 'fout' goed te maken. Hij bracht Robben in scoringspositie, maar de international tikte de bal van dichtbij over het doel. Een paar minuten later miste ook Franck Ribéry een mooie kans op de gelijkmaker. Het bij vlagen swingende Real Madrid kwam in de veertiende minuut op 2-0. Het was opnieuw Ronaldo die uit een pass van Mesut Özil tot scoren kwam. Bayern München bleek fysiek en mentaal ijzersterk en knokte zich terug in de wedstrijd.

Na een duwfout bij Pepe ten opzichte van Mario Gomez mocht ook Robben van elf meter aanleggen. Via de hand van doelman Iker Casillas en de binnenkant van de paal verdween het schot van de aanvaller, die eerder deze maand tegen kampioen Borussia Dortmund nog jammerlijk miste, in het Spaanse doel, 2-1. Op slag van rust was Robben met een vrije trap dicht bij de gelijkmaker (redding Casillas, na eerst een vermeende handsbal bij Pepe in de muur).

De tweede helft verliep iets minder spectaculair, maar de spanning vergoedde veel. Beide ploegen maakten jacht op het beslissende doelpunt, met iets meer overtuigng bij Bayern. Gomez, op aangeven van Robben, liet in de 86ste minuut de mooiste kans liggen.

In de verlenging sloeg de vermoeidheid aan beide kanten toe. Het tempo zakte, waardoor ook het doelgevaar verminderde. In de strafschoppenreeks misten achtereenvolgens Ronaldo, Kaka (reddingen van Neuer) en schoot Sergio Ramos hoog over. Daardoor kon Bastian Schweinsteiger het uitzinnige Bayern naar 'huis' schieten.