Gerbrands: Dit kun je typeren als een topjaar

Gerbrands: "Dit kun je typeren als een topjaar"

Gepubliceerd: maandag 7 mei 2012 om 13:36ma 07-05-2012 om 13:36

Fabian Bijman
ALKMAAR

De organisatie van AZ werkte achter de schermen hard om de financiën op orde te krijgen. Het gedwongen vertrek van geldschieter DSB, het bedrijf van erevoorzitter Dirk Scheringa, zadelde de club enkele jaren geleden op met een groot (financieel) probleem. Binnen drie jaar is men er in Alkmaar in geslaagd het schip vlot te trekken. Een prestatie van formaat.

"Iedereen binnen de club verdient eer. Binnen twee jaar zijn we van de curator af, we hebben het contract van trainer Gertjan Verbeek verlengd en gaan langer door met hoofdsponsor AFAS", somt algemeen directeur Toon Gerbrands op. "De tweede grote prestatie werd op het veld geleverd, met name door de staf en spelers."

'Verbeek is daar meester in'
AZ behaalde zondag door een 1-0 zege op FC Groningen de vooraf gestelde doelstelling. Ook komend seizoen is de club verzekerd van Europees voetbal. "We hebben niet de beste spelers, maar voetbal is een teamsport. Zo benaderen wij het graag en Verbeek is daar meester in", zegt Gerbrands. Het feit dat AZ het seizoen als vierde en niet als vijfde afsluit levert bovendien ook financieel voordeel op.

"De vierde plek is geweldig voor ons. Een mooi jaar voor AZ. De laatste weken ging het weliswaar moeizaam, maar we hebben wel de kwartfinales van de Europa League behaald en de halve finale van de KNVB Beker gespeeld. Dat was niet realistisch, niet verwacht. En toch: word je geen vierde, dan is het seizoen niet geslaagd. Dit kun je typeren als een topjaar. Het lijkt normaal, maar dat is het niet."

'Druk op de organisatie'
Makkelijk ging het de laatste weken allang niet meer voor AZ, dat zich lang koploper van de Eredivisie mocht noemen. Niet alleen op sportief gebied zorgden de resultaten voor druk, ook de burelen stonden onder hoogspanning. "Er stond spanning op de organisatie. Er waren de laatste weken verschillende scenario's mogelijk, binnen de club waren we met die verschillende situaties bezig. Dat legt druk op een organisatie."

Een voorbeeld van een stukje planning waar Gerbrands pas na zondag antwoord op kon geven was een gezamenlijke reis naar Curaçao. Door de directe plaatsing voor de Europa League kan AZ volgende week de reeds geboekte reis, voor veertig personen (spelers, staf en bestuur), maken.

Hoofdsponsor AFAS opent op het eiland een nieuw kantoor, AZ geeft acte de presence. "Ze wilden sowieso een Nederlandse club uitnodigen, het is mooi dat wij daar aan kunnen deelnemen. Dat is goed voor de sponsor en voor de relatie die wij met AFAS hebben. Maar tot zondag wilde niemand daar over praten."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws