Arnesen greep naast Moniz: Typisch Ricardo

Arnesen greep naast Moniz: "Typisch Ricardo"

18-05-2012 17:30

René van Zee
SALZBURG

De prima prestaties van Red Bull dit seizoen, zijn weinig voetbalkenners ontgaan. De aanpak van Moniz oogst lof, vooral onder collega's in zijn beroepsgroep. Een oude bekende van de oud-prof steekt in gesprek met VoetbalPrimeur de loftrompet af voor Moniz. "Ik ken Ricardo al heel lang", zegt Frank Arnesen, momenteel werkzaam als technisch directeur bij Hamburger SV.

"Ricardo heeft dit jaar zeer veel bereikt met Red Bull Salzburg. Hij is niet alleen kampioen geworden, maar heeft ook in de Europa League voor uitstekende prestaties gezorgd door onder meer Paris Saint-Germain te elimineren", zegt Arnesen, wiens 'relatie' met Moniz stamt uit de tijd dat hij nog in Eindhoven actief was.

'Zagen al snel zijn kwaliteit'
"Toen ik bij PSV als technisch manager werkte hebben we Ricardo naar Eindhoven gehaald. We zagen toen al wat hij in zijn mars had. Hij heeft het vermogen spelers beter te maken. Misschien was het voor hem wel een voordeel dat hij zo lang met de jeugd en als techniektrainer heeft gewerkt voordat hij vorig jaar als hoofdtrainer aan de slag ging."

"Hij heeft het voordeel dat hij overal heeft rondgekeken. Bij PSV, Tottenham Hotspur, Hamburger SV en bij veel trainers over de gehele wereld. Hij beheerst alle facetten van het voetbal en heeft een groot analytisch vermogen. Hij leeft voor voetbal", gaat Arnesen verder.

'Ricardo stond hoog op m'n lijstje'
"Ik kan me nog goed herinneren dat ik een sessie van hem bij PSV bekeek, waarin hij aan zestien spelers techniektraining gaf. Het opvallende was dat hem niets ontging, hij probeerde iedere speler beter te maken. Ricardo is principieel en houdt altijd aan zijn filosofie vast: aanvallend voetbal spelen."

"Moniz stond aan het begin van het seizoen hoog op mijn lijstje om de nieuwe trainer van Hamburger SV te worden, maar hij had toen al getekend bij Red Bull. Hij zegde af en gaf te kennen blij te zijn met het vertrouwen dat hij kreeg van Red Bull. 'Ik heb mijn woord gegeven en daar houd ik me aan'. Typisch Ricardo, altijd correct!"

'Proef veel respect voor Moniz'
"Wanneer mensen bij Hamburger SV of bij Tottenham Hotspur over Ricardo spreken proef ik veel respect voor het werk dat hij daar heeft verricht. Wanneer hij ook de beker nog wint dit seizoen, heeft hij in één jaar veel bereikt."

Arnesen: "Ricardo kan zich als trainer nog verder ontwikkelen. Ik ken weinig trainers, die hun vak zo serieus nemen als Ricardo." En dan met een knipoog: "Misschien kan hij alleen wel wat vaker lachen..."