Linssen: "Als VVV-Venlo belt pak ik direct mijn koffers in"

6 april 2012 om 22:59

Competities als de Australische A-League, de J-League in Japan en zelfs de Chinese Super League tellen tegenwoordig verschillende voetballers van Hollandse afkomst. VoetbalPrimeur zocht contact met spelers die tegenwoordig hun boterham buiten de Nederlandse landsgrenzen verdienen. Dit keer sprak VoetbalPrimeur met Edwin Linssen die momenteel speelt voor het Cypriotische AEK Larnaca.

Edwin Radstaat
AMSTERDAM

De middenvelder (31) maakte in 1998 zijn professionele debuut in het shirt van VVV-Venlo. Na vijf seizoenen werd hij één jaar verhuurd aan Helmond Sport. Er volgden nog vier seizoenen in Venlo waarna hij de overstap maakte naar Roda JC Kerkrade in 2007. Vervolgens speelde Linssen voor Fortuna Sittard waarna hij in 2010 een contract ondertekende bij zijn huidige werkgever AEK Larnaca.

Spoedbeslissing Cyprus
De destijds transfervrije middenvelder was naarstig op zoek naar een nieuwe werkgever toen hij bericht kreeg vanuit Cyprus. Lang nadenken was echter geen optie voor de club. "Op het moment dat ik gebeld werd door AEK Larnaca stond ik nergens meer onder contract, maar had ik al wel een aanbieding van een andere Cypriotische club op zak. De keuze tussen deze twee clubs was niet moeilijk. Bij Larnaca stonden toen ook al veel Nederlandse spelers onder contract. Dat maakte de stap om naar het buitenland te vertrekken natuurlijk een stuk eenvoudiger. Ik had echter niet veel tijd om na te denken. Op die dag werd de interesse omstreeks 13.00 uur concreet en om 19.00 uur moest ik, indien ik akkoord ging, al in het vliegtuig zitten. Ik besloot toen samen met mijn vrouw om de uitgading aan te gaan, mede omdat ik een droom had om ooit eens in het buitenland te spelen."

Russische droomaanbieding blijkt luchtbel
Voordat de interesse vanuit Cyprus concreet werd kwam er voor de Limburger interesse vanuit Rusland. De kans om financieel een grote klapper te maken kwam er echter niet. "Mijn zaakwaarnemer Sjef Blatter deelde mij telefonisch mede dat Amkar Perm interesse had om mij te contracteren. Ook bij deze club was het destijds zo dat ik snel moest beslissen. Toen stond ik nog bij Roda JC onder contract, maar dat zou voor de Russen geen enkel probleem zijn werd mij gezegd. Ze gaven mij een indicatie over wat ik zou gaan verdienen en dat was echt te veel geld om ?nee? op te zeggen. Technisch directeur Martin van Geel van Roda JC vertelde dat een delegatie van Amkar Perm  mij nog één keer wilden zien spelen, maar dat ik er rekening mee moest houden dat het niet door zou gaan. Soortgelijke zaken had hij naar zijn zeggen al eerder meegemaakt. De Russische club kocht plotseling echter een Braziliaan en de overstap was voorbij. Een grote kans om financieel onafhankelijk te worden ging daardoor aan mijn neus voorbij."



Nederlandse enclave in Cyprus
Linssen was niet de eerste Nederlandse speler van het Cypriotische AEK Larnaca. Het wennen aan een nieuw land en een nieuwe cultuur verliep dan ook zoals verwacht zonder problemen. "Het aanpassen aan de andere omstandigheden en aan de club was vrij eenvoudig. De eerste twee weken was ik nog zonder mijn vrouw in Cyprus en had dus tijd om alles goed te regelen voordat ze over zou komen.  Ik kreeg een woning op een complex waar meerdere Nederlanders van de club woonachtig waren zoals trainer Ton Caanen, assistent-trainer Henk Theunissen, Kevin Hofland, Gregoor van Dijk en Danny Schenkel. Dus lekker Nederlands praten en veel met elkaar optrekken waardoor de overstap naar het buitenland geen problemen opleverde. De vrouwen van de Nederlanders kunnen het goed met elkaar vinden dus ook dat is een enorm voordeel."

Op de ?Nederlandse? manier spelen
De speelwijze was voor hem bekend terrein, onder leiding van een Nederlandse technische staf. "In Nederland speelt men veel aanvallender. De meeste elftallen in Cyprus zijn toch meer gericht op het verdedigen, ze spelen met tien man achter de bal en gokken op die ene beslissende counter. Onze club speelt op de Nederlandse manier, verzorgd positiespel om vanuit daar dan weer snel bij het doel van de tegenstander te komen. In deze competitie spelen veel spelers van buiten Cyprus. Je ziet dan ook veel individueel sterke voetballers, maar die hebben dan wel moeite om goed in het teambelang te denken. In Nederland is men tactisch zeer sterk, wij denken na over alles wat we doen op het voetbalveld en vele spelers uit andere landen spelen toch meer op gevoel. De stadions in de Eredivisie zitten vaak vol en dat is hier niet het geval."

Tijd vliegt voorbij in zonnig Cyprus
Genieten is het toverwoord voor de middenvelder  en dan niet alleen van het goede klimaat, maar ook van de prestaties met de club. De stiptheid in Nederland bleek echter in Cyprus net even anders te zijn. "In Nederland is er veel meer structuur dan in Cyprus. Mensen hier kijken niet naar de tijd en leven veel makkelijker dan wij in Nederland. Een kwartiertje te laat hier is geen enkel probleem terwijl wij in ons land al vaak kwaad worden als iemand één minuut later is. Hier leef je tien maanden buiten vanwege het fantastische weer. Dat maakt je gewoon vrolijk en de tijd vliegt hier dan ook voorbij. Aan de mentaliteit van de Cyprioten moest ik in het begin wel wennen, komt het vandaag niet dan morgen wel. Uiteindelijk moet je er in mee want ik ben gast in Cyprus en moet me dus aanpassen aan de manier van leven die men hier gewend is."



Succes in Europa League
Linssen maakte deel uit van het team dat het huidige seizoen vaak wist te verrassen in de Europa League. Wedstrijden voor meer dan 50.000 toeschouwers waren in deze competitie de slagroom op de taart. "Het absolute hoogtepunt voor mij als voetballer tot dusver is de plaatsing en het vervolgens mogen meedoen met AEK Larnaca aan de Europa League. Twee jaar geleden speelde ik nog voor Fortuna Sittard en degradeerden wij destijds bijna naar de Topklasse en nu stond ik opeens tegenover Rosenborg BK, Schalke 04 en Steaua Boekarest. Dat ik dit nog mee mocht maken op een leeftijd van 31 maakte me trots en blij. Ik ben in mezelf blijven geloven ook na de moeilijke periode die ik doormaakte bij Roda JC. We speelden met AEK in Gelsenkirchen voor 52.000 toeschouwers en speelden 0-0 tegen de ploeg van Klaas-Jan Huntelaar en Raúl. De beslissende wedstrijd in de poulefase verloren we jammer genoeg in Boekarest van Steaua met 3-1 voor 55.000 toeschouwers."



Tegenvallende resultaten competitie

Waar de ploeg uitstekend presteerde op Europees niveau viel het enigszins tegen in de hoogste afdeling van Cyprus. "Wij presteren dit seizoen in de Cypriotische competitie niet naar behoren. Het is voor een groot deel te verklaren doordat we een kleine selectie hebben en kampen met meerdere spelers die niet inzetbaar zijn en waren door blessures. Het dubbele programma met competitie- en Europees voetbal brak ons op. In juli 2011 begonnen we met de voorrondes van de Europa League en dan heb je eigenlijk een selectie nodig van 22 gelijkwaardige spelers. Wij hebben er veertien en enkele jongen talenten, dus te weinig om op alle fronten mee te blijven doen. Ons team kun je vergelijken met een elftal dat in de Eredivisie mee zou kunnen doen om plaats elf tot en met vijftien. In de voorbereiding van het seizoen wonnen we van ADO Den Haag en speelden we gelijk tegen Roda JC. Als je spelers hebt zoals Hofland, Tim de Cler, Van Dijk en Garcia Garcia beschik je over veel voetballend vermogen."


Hopen op terugkeer naar Eredivisie
Hoogstwaarschijnlijk is de Nederlander ook komend seizoen te zien op de Cypriotische voetbalvelden. Vervolgens hoopt de oud-speler van VVV-Venlo terug te keren naar een club in de Eredivisie. "Mijn contract loopt af in juni 2013 bij AEK Larnaca. Ik sta voor alles open , maar een terugkeer naar Nederland heeft toch wel mijn voorkeur. Als je als speler overeind weet te blijven in de Europa League moet je ook van waarde kunnen zijn voor een club in de Eredivisie. Er is in de voetballerij echter niets te voorspellen dus dromen over de toekomst mag, maar plannen is onmogelijk. Ik hoop eigenlijk terug te keren in de Eredivisie."


Zeventien jaar VVV-Venlo
De middenvelder mocht vanaf zijn achtste al meetrainen bij VVV-Venlo. Het overgrote gedeelte van zijn voetballeven speelde hij zijn wedstrijden in het shirt van de club die zijn thuiswedstrijden speelt in De Koel. "Toen ik acht jaar was werd ik al gescout voor VVV-Venlo. Vier jaar later mocht ik definitief bij de club gaan spelen. Dat ging met vallen en opstaan en ik kreeg last van groeipijnen waardoor ik één jaar niet kon spelen. Daarna ging het allemaal beter en mocht ik als jeugdinternational op mijn zeventiende het eerste profcontract tekenen. Ik tekende een contract voor drie jaar met een optie voor nog eens vier jaar. Daar was ik toen erg blij mee, maar die optie die werd gelicht door de club heeft me later een overstap naar elders gekost.  In de beginfase speelde de club in de eerste divisie en ging het steeds verder omlaag tot aan de onderste regionen van de competitie. Het opvallende was wel dat de sfeer bij de club altijd goed bleef. Ik heb wel één seizoen een uitstapje gemaakt naar Helmond Sport. Bij de club uit Brabant was destijds Jan van Dijk de hoofdtrainer en hij gaf me echt een prikkel om stappen voorwaarts te zetten. Het werd een topjaar met een goede trainer."





Koster ziet toekomst in Linssen

Na een jaar Helmond Sport werd Linssen snel weer in de armen gesloten door VVV. De toenmalige trainer wenste graag weer met de speler samen te werken, wat een succes bleek te zijn. "Adrie Koster werd het daaropvolgende jaar trainer in Venlo en hij haalde mij terug. Ik speelde weer iedere wedstrijd. De club ging vervolgens met stapjes vooruit en het leidde allemaal tot promotie naar de Eredivisie met ?mijn? club VVV-Venlo. Negen jaar gevochten met de club, door diepe dalen gegaan en dan promoveren en mogen spelen tegen Ajax en PSV. Het was een droom die uitkwam. In de Eredivisie was ik aanvoerder van het elftal en kwamen mijn kwaliteiten beter naar voren doordat het werkvoetbal bij de club aan de kant werd gezet en we meer tactisch gingen spelen. Helaas degradeerden we direct weer, maar maakte ik de stap hogerop naar Roda JC."


Furieuze fans door overstap naar Roda JC
De overstap van VVV-Venlo naar Roda JC in 2007 werd de middenvelder op zijn zachtst gezegd niet in dank afgenomen. Dit tot teleurstelling van de middenvelder die vele jaren vocht voor de punten in het shirt van de club uit Venlo. "De fans waren niet blij. We verloren een duel bij Excelsior met 2-1 en dat was echt het dieptepunt. Als een van de weinige spelers liep ik naar het meegereisde publiek en wilde ze bedanken voor de steun. Ik werd vervolgens voor van alles uitgemaakt door ?mijn? supporters. Ik dacht eerst nog dat men alleen boos was vanwege de nederlaag, maar even later zag ik dat Niels Fleuren en Mike Mampuya wel applaus kregen toen zij de fans bedankten. Dat kwam echt hard aan. In Venlo aangekomen wilde ik in mijn auto stappen en verzamelden zich daar ook een groepje die aangaven niet blij met me te zijn. De daaropvolgende terugreis was de ergste ooit. Ik had zeventien jaar bij VVV-Venlo gespeeld en kon een stap voorwaarts maken, zowel sportief als ook financieel. Ik neem aan dat iedereen deze kans zou hebben aangegrepen."


Hopen op terugkeer naar VVV-Venlo
Linssen zou graag wederom het shirt dragen van de club waar alles voor hem begon: VVV-Venlo. "Iedereen heeft een ?eigen? club en dat is voor mij VVV-Venlo. Ik hoop er ooit terug te keren. Als VVV mij zou benaderen of ik interesse zou hebben om er te spelen dan pak ik tijdens dat gesprek direct mijn koffers in om af te reizen naar Venlo. Het is iets waar ik vaak over nadenk. Ik weet zeker dat ik van waarde kan zijn voor VVV-Venlo. Ik kan de club iets extra?s geven vooral om zaken over te brengen naar spelers van buitenaf. De ervaring die ik heb opgedaan in de laatste jaren kan iets betekenen voor de club die structureel weg wil blijven van de degradatieplaatsen. Samen kunnen spelen met mijn broer Bryan zou natuurlijk geweldig zijn. Aan de andere kant zou het niet goed zijn want dat zou betekenen dat zijn ontwikkeling mogelijk stil is blijven staan."


Lees meer over:

Deel via