Italië houdt Spanje van zich af

Italië houdt Spanje van zich af

10-06-2012 19:53
3

Pas in de laatste minuten van de eerste helft kwam het duel tot leven. Eerst was Iniesta dichtbij een Spaanse openingstreffer. Na een pass van Xavi schoot hij na een typisch 'Barcelona-opzetje' net over. Even later was aan de andere kant Thiago Motta dicht bij een doelpunt. Hij kopte mooi in, maar zag doelman Iker Casillas heel goed redden.

Spanje was soms iets beter in de combinatie, maar had niet altijd het raffinement om het de georganiseerd voetballende opponent echt lastig te maken. Het sprankelende spel van de voorgaande toernooien ontbrak nog. Bondscoach Vicente del Bosque liet zijn elftal beginnen zonder echte centrale spits. David Villa is geblesseerd, Fernando Torres heeft vooralsnog niet het niveau om een basisplek af te dwingen.

Italië kwam daardoor aanvankelijk nauwelijks in de problemen. De wereldkampioenen van 2006, in opspraak wegens een corruptieschandaal in eigen land, hadden af en toe goede aanvallen. Aardige schoten waren er van Antonio Cassano en Claudio Marchisio. Beide pogingen leverden geen resultaat op.

Aan het begin van het tweede deel leek Spanje door te drukken. Cesc Fábregas en Iniesta hadden aardige acties, maar zagen steeds de geroutineerde Gianluigi Buffon in het Italiaanse doel ingrijpen. Daarna kreeg ineens Mario Balotelli voor de Italianen een riante mogelijkheid na een fout van Sergio Ramos. De lastpak van Manchester City aarzelde echter zo lang, dat hij de verdediger van Real Madrid de kans gaf zich te herstellen.

Daarna vielen binnen enkele minuten twee treffers. Eerst scoorde Antonio Di Natale uit een pass van Andrea Pirlo voor Italië. De schutter van Udinese stond als vervanger van Balotelli nog maar net in het veld. Even later maakte Fábregas gelijk, na een vloeiende combinatie door het centrum waarbij ook Iniesta en David Silva betrokken waren.

Omdat invaller Torres in de slotfase twee grote kansen miste, bleef het 1-1.

(ANP)