Heitinga: Je kan dit niet terugdraaien

Heitinga: "Je kan dit niet terugdraaien"

11-06-2012 22:01

Wout Stravers
KRAKÓW

De klap van zaterdag tegen Denemarken was hard, maar er wordt alleen maar naar voren gekeken. Dat de Nederlandse pers de afgelopen dagen gehakt maakte van Oranje, neemt Heitinga voor lief. "Dat is ook wel typisch Nederlands", zegt de 79-voudig international in gesprek met VoetbalPrimeur. "Kritiek is er altijd."

"Wij zijn een land van zestien miljoen bondscoaches. Kritiek mag, zolang het gebaseerd is op feiten. In de voetballerij is het lijntje heel dun. Het ene moment is er kritiek, maar als wij van Duitsland winnen slaat de sfeer compleet om. De teleurstelling is er, dat is een feit. Maar daar moet je niet te veel en te lang in blijven hangen. Je hebt verloren, bent slecht gestart, maar dat verander je niet meer. We hebben twee wedstrijden om ons te herstellen."

'Hoofd niet verliezen'
Dat de nederlaag van zaterdag in de groep des doods dodelijk is, bestrijdt Heitinga. "Van teleurstelling word je sterker. Je kan dit niet terugdraaien. Jij moet positief zijn en wij ook; iedereen die het Nederlands elftal volgt moet positief zijn. Dat kan tot iets moois leiden. We kunnen nog steeds door; er zijn nog zes punten te winnen. Wij hebben de laatste jaren van grote ploegen gewonnen. We moeten niet in de war raken of ons hoofd verliezen."

"Iedereen is gretig en gemotiveerd", vervolgt Heitinga. Dat er binnen de selectie frictie is over de verdedigende speelstijl van bondscoach Bert van Marwijk, weerlegt hij: "We moeten bij de feiten blijven. Wij zijn met iets bezig en moeten niet vatbaar zijn voor wat er wordt geschreven."

'Dus wat willen we?'
"Natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk, maar je moet het als team doen." Heitinga, het hele gesprek goed op dreef, zoekt naar zijn woorden. "Hoe kan ik dit het beste uitleggen…de linies moeten kort op elkaar aangesloten zijn. We moeten compact spelen. Dat kunnen we, dat was ook onze kracht in 2010."

"Je hoeft niet altijd een wedstrijd op schoonheid te winnen. Natuurlijk willen we spelen zoals tegen Denemarken en dan met 4-1 winnen, maar je ziet nu ook: we spelen mooi voetbal en verliezen met 1-0. Twee jaar geleden schreef iedereen dat we slecht speelden, maar wonnen we bijna alles. Dus wat willen we? Uiteindelijk draait het om één ding en dat is de titel. We moeten een team zijn", besluit hij. "En dat zijn we."