Van Gaal wil met 'vrijwillige keuze' goed beginnen

Van Gaal wil met 'vrijwillige keuze' goed beginnen

07-09-2012 07:36

Toch doet hij niet veel anders dan in zijn eerste periode, zijn keuze voor spelers kwam toch echter deels uit noodzaak. "In 2000 was ik door blessures gedwongen jongeren op te stellen. Nu heb ik meer op ‘vrijwillige’ basis, volgens mijn visie, keuzes gemaakt. Verder is er geen verschil, had ik destijds ook op de eerste dag een hersteltraining en op dag twee een partij elf tegen elf", zegt Van Gaal in gesprek met De Telegraaf.

Toch was er één opvallende gebeurtenis. "Twaalf jaar geleden haalde ik op de laatste dag nog wel Richard Witschge bij de selectie en die speelde meteen, in een vrije rol op het middenveld." Zo'n verrassing is dit keer niet te verwachten.

Van Gaal selecteert namelijk via een profielschets, liet hij weten tegenover Voetbal International. "Ik heb een profielschets voor iedere positie. In die profielschets vergelijk ik spelers met elkaar. Daarbij speelt mee in welke linie ze spelen, hoe de samenwerking met de linie ervoor moet verlopen en ook het teambelang speelt een rol." Op die manier is Leroy Fer ook bij de selectie gekomen. "Ik wil niet alleen maar spelers hebben die in de bal komen, ik wil ook spelers hebben die diepgaan en terugkomen. Fer is een speler die dat kan opbrengen."