Oranje zet Turkije in open wedstrijd aan de kant

07-09-2012 22:26
15

Fabian Eijkhout
AMSTERDAM

Het Nederlands elftal begon het duel met twee debutanten in de basis. De Feyenoorders Jordy Clasie en Daryl Janmaat kregen van Van Gaal het vertrouwen. Naast de twee nieuwelingen zorgden ook de namen van Tim Krul en Robin van Persie voor een aantal gefronste wenkbrauwen op de tribunes in de Amsterdam Arena op het moment dat de opstelling bekend werd. Krul kreeg de voorkeur boven Maarten Stekelenburg, Van Persie stond in de punt van de aanval ten faveure van Klaas Jan Huntelaar.

De achterhoede van Oranje kende met Krul (drie interlands), Janmaat (nul), Bruno Martins Indi (één) en Jetro Willems (zes) weinig ervaring. John Heitinga moest met zijn 81 wedstrijden in de nationale ploeg de defensie sturing geven. Na een kwartier spelen leek de onervarenheid voor een tegendoelpunt te zorgen. Vanaf de linkerflank leverde de Turken een kansloze voorzet. De bal was goed, maar in het strafschopgebied was niemand te vinden. Krul kon de bal zo vangen, Martins Indi had dat echter niet door. De Feyenoorder kopte de bal voor Krul weg, tot zijn schrik ging de bal echter richting het eigen doel. Net voor de lijn wist Martins Indi de bal zelf weg te werken.

Man in vorm
Twee minuten na het gevaarlijke moment van Turkije was het aan de andere kant wel raak. Van Persie, vorig weekend drie keer trefzeker voor Manchester United, knikte een bal tussen twee verdediger onhoudbaar voor doelman Tonga Zengin in de verre hoek. De openingstreffer betekende voor Van Persie zijn dertigste treffer in dienst van Oranje. Daarmee is hij na Patrick Kluivert (40), Dennis Bergkamp (37), Faas Wilkes (35), Ruud van Nistelrooy (35), Abe Lenstra (33), Johan Cruijff (33) en Klaas Jan Huntelaar (32) de achtste speler die de grens van dertig doelpunten weet te slechten.

Een kwartier na de 1-0 staat Van Persie onbewust aan de basis van een goede uitbraak van het Nederlands elftal. De spits kopt in het eigen strafschopgebied een indraaiende corner weg. Luciano Narsingh ging achter de bal aan, won het duel om de bal en snelde richting het Turkse doel. Met twee afspeelmogelijkheden nam de PSV'er echter teveel tijd. Bij de schoten van Robben en Narsingh, die uiteindelijk nog kwamen, ontbrak het aan precisie.

Het was echter niet alleen de ploeg van Van Gaal die kansen kreeg. Turkije, gesteund door veel fanatieke supporters, kreeg na een klein half uur spelen een opgelegde kans. Willems was slordig bij het verdedigen, hij verloor de bal aan Arda Turan. De middenvelder van Atlético Madrid had een vrije doortocht richting Oranje-goalie Krul. Turan schoof de bal echter naast het doel. Kort voor rust was Turkije weer dicht bij het eerste doelpunt van deze WK-kwalificatiereeks. Uit een vrije trap kopte spits Umut Bulut de bal op de lat. In de rebound probeerde Turan het met een omhaal, hij raakte daarbij echter niet de bal maar het gezicht van Janmaat.

Twee kanten
Van Gaal greep ondanks de voorsprong in en kort na de rust in. De oefenmeester bracht Ricardo van Rhijn voor Janmaat en liet Leroy Fer invallen in plaats van Clasie. Het wedstrijdbeeld veranderde niet door de twee wissels aan Nederlandse kant. Het spel ging op en neer, waarbij er voor zowel Nederland als Turkije met regelmaat mogelijkheden kwamen. Hamit Altintop leek in de eerste fase na rust het dichtst bij een treffer. De speler van Galatasaray kreeg op iets meer dan twintig meter de mogelijkheid om te schieten, zijn poging werd echter prachtig gestopt door Krul.

Twintig minuten na rust kregen allebei de ploegen een kans op een treffer. Eerst was het Van Persie die een listig balletje van Arjen Robben naast het doel kopte. In de volgende aanval was het Sercan Sararer die de kans kreeg om zijn naam op het scorebord te zetten. De spits van Spvgg Greuther Furth kopte een goede voorzet echter niet in maar over het doel.

Turkije probeerde in blessuretijd een slotoffensief van de grond te krijgen, het was echter Oranje dat het duel definitief in het slot gooide. Luciano Narsingh werd in een counter diepgestuurd, de aanvaller bleef oog in oog met Zengin rustig en met een boogballetje verdubbelde hij de score: 2-0. Met de 2-0 zege is Van Gaal zijn tweede WK-kwalificatietoernooi ook beter begonnen dan in 2000, toen de eerste wedstrijd tegen Portugal eindigde in een 2-2 gelijkspel.