KNVB: sancties bij anti-homospreekkoren lastig

KNVB: sancties bij anti-homospreekkoren lastig

19-10-2012 08:46
1

De bond startte vorige week een campagne voor homoacceptatie in het voetbal. 'Homo? Boeit geen flikker', luidt de inmiddels bekende slogan. Maar wat als iemand uit de kast komt en door toeschouwers wordt beledigd? "Of er bij kwetsende spreekkoren aan het adres van homoseksuele voetballers wedstrijden worden stilgelegd, bepalen de tuchtrechtelijke organen de komende tijd", zegt Van Praag.

"Dit plan is al met een voor de KNVB ongekende snelheid opgesteld. Maar wel doorwrocht", aldus Van Praag. KNVB-persvoorlichter Marloes van der Laan licht toe dat sancties op spreekkoren moeilijk zijn. "Voorop staat dat het hier om gedragsverandering gaat. Als je buurman op de tribune iets roept, moet je elkaar daarop aanspreken. Daarvoor gaan we de dialoog aan met clubs, supporters en stewards."

"Als men zich realiseert dat liefst vijftig procent van de jongeren die worstelt met homoseksuele gevoelens, overweegt om zelfmoord te plegen, dan kun je niet anders dan actie ondernemen. Daar hebben we als Nederlandse samenleving een flinke slag te slaan. Als wij met z’n allen vinden dat spreekkoren met alleen het woord 'homo' aangepakt moeten worden, dan zal je dit moeten verankeren in het Nederlandse strafrecht."