Nederlander Djokovic wil via Cesena naar Serie A
"Hoop dat de interesse concreet wordt"

Nederlander Djokovic wil via Cesena naar Serie A

20-03-2013 08:25

13 mei 2012 is een datum die Djokovic niet snel zal vergeten. Niet alleen omdat hij op die dag voorlopig zijn laatste wedstrijd in de Serie A speelde, maar ook omdat Francesco Totti zijn tegenstander was. Djokovic herinnert het zich nog als de dag van gisteren: “Hij is zó ontzettend goed die Totti. Als je hem op tv ziet lijkt het alsof hij niet veel doet, maar hij heeft zo’n geweldige techniek. Ongelooflijk.”

Serie A smaakt naar meer
Totti was één van de Serie A-sterren die een enorme indruk achterliet bij Djokovic, die na de jeugdafdeling van Sparta Rotterdam via Slowakije in Italië belandde. “Tegen Andrea Pirlo spelen was ook super”, zegt hij terugdenkend aan de wedstrijd tegen Juventus van 25 april. Djokovic heeft mogen proeven aan de Serie A en het smaakt naar meer. “Als ik zo door ga bij Cesena hoop ik de kans krijg op een terugkeer in die competitie.”

Djokovic is dit seizoen één van de lichtpuntjes bij Cesena. Na de degradatie uit de Serie A vertrok bijna de hele selectie: “Er bleven maar vier spelers over.” Djokovic profiteerde daarvan door een basisplaats te veroveren. “Dat was mijn doel voor dit seizoen. Ik wilde zoveel mogelijk spelen en ervaring op doen. Dat is gelukt”, aldus de middenvelder, die dit seizoen vijf keer scoorde en vijf assists leverde. “Serie B-clubs geven steeds meer kans aan jonge spelers. Dat pakt nu voordelig uit voor mij.”

“Bijna alle teams denken defensief”
De Serie B is niet te vergelijken met Nederland. “In Nederland probeert elke ploeg te voetballen. Hier heb je koploper Sassuolo die aanvalt, maar de rest van de ploegen denkt alleen defensief. Het is een hele pittige competitie en de verschillen tussen de teams zijn heel klein”, legt Djokovic uit.

De manier waarop Italianen voetbal beleven is ook totaal anders dan in Nederland. “In Nederland kun je als voetballer gewoon over straat”, aldus Djokovic. In Cesena is dat anders. Als je twee keer wint kun je als speler in de restaurants gratis eten, maar als het slecht gaat, kun je beter uit het centrum blijven. “Zo is het precies. De mensen zijn enorm betrokken bij hun club en daardoor maak je soms rare dingen mee.”

Met Cesena beleeft Djokovic een tegenvallend seizoen. “Na de degradatie wilden we meedoen om de play-offs voor promotie, maar we hebben erg laag gestaan en vochten tegen degradatie naar de Serie C.” Sinds januari gaat het beter. “Toen heeft de club een stuk of zes goede spelers gekocht. Het zou mooi zijn als we nog in het linker rijtje kunnen eindigen.”

“Zou graag in de Eredivisie spelen”
Cesena speelt volgend seizoen waarschijnlijk Serie B-voetbal, maar Djokovic hoopt op meer. Hij wil terug naar de Serie A. “Er is wel wat belangstelling”, onthult hij. “Maar in Italië wordt er heel veel gebabbeld.” Toch is de Nederlandse Kroaat vol zelfvertrouwen. “Als ik nog een paar goals maak en blijf spelen hoop ik dat de interesse concreet wordt.”

“Ik hoop op een Serie A-club die bereid is jonge spelers een kans te geven. Een middenmoter uit de Serie A met een ervaren as en daar omheen jonge talenten, bijvoorbeeld. Hopelijk komt het zover deze zomer”, stelt Djokovic. De oud-jeugdspeler van Sparta, Excelsior en ADO Den Haag sluit een rentree in Nederland echter ook niet uit. “Ik zou graag in de Eredivisie spelen, maar ik concentreer me nu helemaal op mijn loopbaan in Italië. “