Een mini-Klassieker en een 'armoedige' Eredivisie
Dat er iets moet gebeuren lijkt me duidelijk. Vier failliete clubs in drie jaar is te veel. Aan de andere kant denk ik ook: in de hele maatschappij vallen bedrijven om, de zwaksten als eerst. Dat dit ook het betaald voetbal raakt lijkt me niet meer dan normaal. Misschien ben ik hierin iets rationeler dan jij. Of zeg ik iets geks?
Die beloftenelftallen dus. Ik kan me het seizoen nog goed herinneren dat Jong Ajax in 2002 op het punt stond de finale van de 'echte' KNVB Beker te bereiken. Een gemiste strafschop van Petri Pasanen nekte dat elftal toen tegen FC Utrecht, anders was er een bekerfinale tussen Ajax 1 en Ajax 2 gekomen. Het zou een sensatie zijn geweest. Maar goed voor het voetbal? Ik weet het niet.
Dat een beloftenelftal niet mag promoveren naar de Eredivisie lijkt me daarom de eerste regel die moet worden opgesteld, zo worden dreigende scenario's als in 2002 voorkomen. Omdat de clubs uit de Topklasse stuk voor stuk niet staan te springen om promotie, is dit misschien de minst slechte optie.
In Spanje doen ze het al jaren zo in de Segunda Division. De enige twee betaald voetbalclubs die zich in die competitie weten te handhaven zijn FC Barcelona B en Real Madrid B. Ze staan overigens tiende en vijftiende (van de 22). De rest van de beloftenteams staat nog een divisie lager, in de Segunda Division B. Zo overtuigd als jij bent, ben ik nog niet. Maar als ik me in dit format dan ergens op moet verheugen, is het de mini-Klassieker. Jong Feyenoord-Jong Ajax in een uitverkochte Kuip, dat lijkt me wel aardig.
Armoede Eredivisie?
Dan over het hoogste niveau in ons vaderland, de Eredivisie. Tijdens het Paasweekend hoorde ik een betoog van een enthousiast familielid aan. Zijn conclusie: wat er ook gebeurt, we krijgen dit jaar een kampioen van de armoede in de Eredivisie. Dat Ajax weer uit geslagen positie is teruggekomen sterkt hem in die gedachte.
Ik probeerde me in hem te verplaatsen. Waar is de tijd gebleven dat een topclub een reeks van twintig zeges op een rij neerzet? Vier clubs maken nog kans op de titel, terwijl FC Twente er tot de winterstop ook nog bij hoorde. Kwalitatief houdt het niet over, dat blijkt elk jaar weer in Europees verband. Verder dan de kwartfinale in de Europa League komen we niet. Dit jaar lukte het zelfs alleen Ajax om de Europese winterstop te overleven.
In de Primera Division (Barcelona), Premier League (Manchester United), Bundesliga (Bayern München) en de Serie A (Juventus) is de titelstrijd beslist door een grote, machtige club. Bij ons niet. De kwartfinales van de Champions League lijken qua niveau een andere wereld. Allemaal argumenten om van een armoedige Eredivisie te spreken.
Toch doe ik het niet. Blader voor de gein eens door de seizoengids van de VI. Er staan meer zelf opgeleide spelers dan ooit in. De binding die de achterban met een eerste elftal heeft wordt er alleen maar groter op, vermoed ik. Neem de branie bij Feyenoord, met al die geweldige talenten. Kijk hoe Frank de Boer het bij Ajax op de rit heeft gekregen met zoveel 'eigen' spelers.
Daarom trek ik de volgende conclusie: ja, het voetbal kan armoedig zijn, maar door het massaal inpassen van de jeugd vergeef ik onze nationale top dat. Wat jij, Fabian? Zeg ik hier iets geks? Ben ik te coulant voor het niveau van onze topclubs? Of hebben we straks halverwege mei wel degelijk een 'armoedige' kampioen op een bordes staan, ergens in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam of Arnhem.
In de rubriek Tweestrijd legt de hoofdredactie van VoetbalPrimeur elkaar wekelijks schriftelijk het vuur aan de schenen.