Hij overwoog een 'Cruijffje' te doen tegen PSG, dat kan niet missen

Messi weet het niet beter, hij kán het beter

11 april 2013 om 13:10

Dat hij het nu goed doet, correctie: fantastisch doet, is knap gezien van de Rotterdamse beleidsbepalers. Martin van Geel heeft het goed voor elkaar bij Feyenoord. Zijn aankoopbeleid sluit perfect aan op de aanstroom uit de jeugd. Geen fratsen, gewoon creatief omspringen met de beschikbare middelen. De transfervrije Daryl Janmaat is daar eveneens een goed voorbeeld van.

Jouw zorg dat Pellè na dit seizoen al niet meer te bewonderen is op de Nederlandse velden deel ik niet. Wat bij John Guidetti niet lukte – hem definitief vastleggen – is Feyenoord bij Pellè wel gelukt. Hij heeft nog vier jaar contract voor de boeg. De voetballerij is opportunistisch, maar de grote clubs zullen Pellè op zijn minst twee seizoenen willen zien schitteren. Zo goed als hij nu is, was hij nooit eerder.

Bovendien, Feyenoord zal een bedrag van boven de tien miljoen vragen. Terecht ook. Wie hem nu uit De Kuip wil wegvissen, moet dokken. Maar waarom zou Pellè zelf weg willen? Hij weet hoe het is om zielsongelukkig te zijn, om mensen om zich heen te hebben die níét in hem geloven. Bij Parma waren ze hem liever kwijt dan rijk. Ook zij zullen nu met verbazing naar zijn statistieken kijken.

Grappig trouwens, dat Marcel Brands afgelopen zondag nog even zijn gelijk probeerde te halen in Studio Voetbal. Hij probeerde uit te leggen waarom PSV geen goede verdedigers in de selectie heeft en zei dat aankopen doen ook een kwestie van geluk is. Want hij, Marcel Brands zelf, had immers Graziano Pellè gekocht bij AZ. En dan komt er nu pas uit. Dat voorzag Brands, impliceerde hij.

Volgend seizoen kan De Kuip gewoon nog genieten van Pellè. En aangezien Ruben Schaken en Jean-Paul Boëtius niet op de nominatie staan te vertrekken, zal de aanvoer hetzelfde blijven of zelfs beter worden. De zon voor Zonnekoning Pellè blijft schijnen, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Wispelturige Lionel
De stap van Pellè naar Lionel Messi is tegenwoordig niet zo groot. Feyenoord is namelijk net zo afhankelijk van Pellè als Barcelona van Messi, dat bleek woensdagavond maar weer. Zestig minuten lang kwamen de Catalanen er amper aan te pas tegen Paris Saint-Germain, dat Barça voetballend aftroefde. Wanneer is dat, op de wedstrijden tegen Real na, voor het laatst gebeurd?

Bijna mooier dan de wedstrijd zelf waren de shots van Messi, die op de eerste rij van de reservebank zat. Tandenknarsend. Hij was de hyperactieve hond die in zijn mand moest blijven liggen. Coach Tito Vilanova moest het bij de Spaanse regisseur ruimschoots afleggen tegen Leo. De regisseur koos voor twee keer Vilanova en tien keer Messi in beeld. Bij elk shot nam het afgrijzen van de beste voetballer aller tijden zichtbaar toe.

Het enige dat eraan ontbrak was dat Messi het trainersvak inwandelde en zijn elf ploeggenoten tips begon te geven. Het is jammer dat Messi niet wat mondiger is, anders had hij de actie van Johan Cruijff op 30 november 1980 kunnen kopiëren. El Salvador zag dat het niet goed ging met Ajax, dat 1-3 achterstond tegen FC Twente, en besloot af te dalen naar de reservebank. Leo Beenhakker keek verbaasd naar rechts en kon weinig anders doen dan de tips van Cruijff ter harte nemen. Ajax won met 5-3.

Naast Messi zat iemand, ik vermoed een lid van de technische staf, die het de eerste helft allemaal heeft aangehoord. Hij knikte, telkens weer als Messi wat zei. Want Messi weet het niet alleen beter, hij kan het ook beter. Als Messi ooit besluit te vertrekken bij Barça is het gedaan met de suprematie van de Catalanen, dat durf ik best te stellen. Fabian, onderwaardeer ik hiermee de Xavi’s en de Iniesta’s van deze wereld? Voor mij is het duidelijk, want zelfs een geblesseerde Messi was in dertig minuten goud waard voor zijn ploeg.

In de rubriek Tweestrijd legt de hoofdredactie van VoetbalPrimeur elkaar wekelijks schriftelijk het vuur aan de schenen.