Basel via strafschoppen langs Tottenham Hotspur
Zwitsers naar halve finales na Europese kraker

11-04-2013 23:47
3

FC Basel verspeelde vorige week in Engeland een 0-2 voorsprong, maar had na een 2-2 gelijkspel toch een prima uitgangspositie voor de return in Zwitserland. Die eindigde donderdag eveneens in 2-2.

De Britten konden in de openingsfase van de wedstrijd geen echte vuist maken, maar kwamen toch op voorsprong. Aleksandar Dragovic ruimde slecht op. Clint Dempsey kon de bal onderscheppen, omspeelde doelman Yann Sommer en schoof de bal in het lege doel: 0-1. Die stand bleef slechts vier minuten op het scorebord staan. Moussa Dembélé verspeelde de bal aan Marco Streller. Hij vond Mohamed Salah, die met rechts doelman Brad Friedel passeerde.

Vier minuten na rust kwam FC Basel op voorsprong. Een hoekschop van de Zwitsers werd verlengd door Fabian Schar. Friedel kon de bal nog afweren, maar was kansloos bij de rebound van Dragovic. Pas acht minuten voor tijd trok Tottenham de stand gelijk. Dempsey was op aangeven van Tom Huddlestone opnieuw trefzeker, met dank aan de slecht reagerende Sommer.

In de resterende reguliere speeltijd werd niet meer gescoord. Tottenham moest echter wel met tien man de verlenging in. Oud-Ajacied Jan Vertonghen legde de doorgebroken Streller neer en werd bestraft met een rode kaart. In de verlenging was Basel de gevaarlijkste ploeg, met kansen voor Mohamed Elneny (paal), Marcelo Diaz (net naast) en Alexander Frei, die Michael Dawson ternauwernood de winnende treffer zag voorkomen.

In de strafschoppenserie zag Huddlestone zijn inzet gestopt worden door Sommer. Emmanuel Adebayor schoot zijn penalty over. FC Basel maakte geen fout. Diaz schoot de winnende strafschop binnen, waardoor de Zwitsers voor het eerst in de clubhistorie in de halve finales van een Europees clubtoernooi staan.