"Houden wel rekening met een vertrek van Ferguson"
"Het heroveren van de landstitel was de enige prioriteit van dit seizoen van Manchester United", stelt Ron Snellen, voorzitter van The Dutch Mancunians, in gesprek met VoetbalPrimeur. "De Premier League stond op één, daarna kwam de Champions League en daarna de FA Cup. Dat klinkt arrogant, maar de landstitel pakken was het belangrijkst."
Een soepele 3-0 overwinning op Aston Villa was maandag voor United voldoende om de door Manchester City afgepakte 'kroon' ruim voor het einde van het seizoen weer in handen te krijgen. Een landskampioenschap dat met name tot stand kwam door de inbreng van Robin van Persie. Tegen Villa nam de Nederlandse voetballer de gehele doelpuntenproductie voor zijn rekening.
"Robin is een voetbaldier pur sang"
Van Persie was dit seizoen de absolute smaakmaker bij een verder zakelijk United. "Het was dit seizoen niet echt sprankelend wat United liet zien", vindt ook Snellen. "Maandag was de eerste helft daarentegen een kampioen waardig. Daarnaast is er nog niet eerder in de historie van de league een ploeg geweest die zoveel overwinningen in één seizoen heeft geboekt. Na maandag zijn het er 27, een record."
Snellen is vooral blij voor Van Persie, die na een lange prijzendroogte bij Arsenal eindelijk 'zijn' kampioenschap binnen heeft. "Robin is een voetbaldier pur sang en ook heel bescheiden. Ik denk dat hij heel blij is dat United maandag kampioen is geworden en niet volgend weekend tegen Arsenal. Ik denk dat de ontvangst van de Arsenal-fans nu ook wat minder hatelijk zal zijn", zegt Snellen, doelend op de gevoelige transfer die de Nederlander afgelopen zomer maakte.
"Verleden jaar was echt heel pijnlijk"
De twintigste landstitel uit de geschiedenis van United is een hele, hele zoete. "Verleden jaar was echt heel pijnlijk", blikt Snellen, die op de slotdag aanwezig was bij het uitduel met Sunderland, terug. In de allerlaatste speelronde van de Premier League ging rivaal City met de hoofdprijs aan de haal. "Je vraagt je dan nu wel af hoe het kan dat United met een straatlengte kampioen wordt. Dat blijft toch opvallend, niet?"
Een 'delegatie' van de Nederlandse fans zou dit weekend eigenlijk aanwezig zijn op Old Trafford voor het duel met Villa. "De wedstrijd zou in eerste instantie op zondag gespeeld worden, maar werd verplaatst", zegt Snellen, voorzitter van de fanclub die zo'n 450 leden telt. Dus zat hij in plaats van in het 'Theatre of Dreams' thuis voor de buis. Zes keer per jaar komen hij en zijn mede-Dutch Mancunians bijeen. "Dat doen we door het hele land."
"Wanneer moet Ferguson dan stoppen?"
Toch kan Snellen het niet nalaten snel over te gaan tot de orde van de dag. De titel is nog niet eens officieel uitgereikt, of de preses kijkt al naar de toekomst van United. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met Wayne Rooney? Blijft 'ie of kiest hij voor het grote geld bij Paris Saint-Germain? "We houden er toch rekening mee dat hij weggaat", vertelt Snellen, die onder meer wijst op een verstoorde werkrelatie tussen Rooney en Sir Alex Ferguson.
De heilige naam is gevallen. Ferguson, de architect van de twintigste landstitel van United, alweer de dertiende voor de Schot zelf. In de ogen van Snellen een goed moment voor Ferguson, inmiddels 71, om een punt achter zijn trainersloopbaan te zetten. "Wanneer moet je dan stoppen?", vraagt Snellen zich hardop af. "Ik hou er wel rekening mee dat het einde nabij is. Maar dan... Ga er maar aanstaan, wie moet hem opvolgen?"
In de ogen van Snellen ligt er bij het 'nieuwe' United een rol klaar voor de huidige assistenten van Ferguson, René Meulensteen en Mike Phelan. "Zij leiden nu al de trainingen, Ferguson staat zelf amper meer op het veld. Het zou goed kunnen dat ze hen doorschuiven. Maar er wordt ook gesproken over het binnenhalen van iemand die boven hen komt te staan. Een Eric Cantona misschien. Diegene moet in elk geval krediet hebben bij de fans, anders wordt het niets."