Fer helpt Jong Oranje in slotfase langs Duitsers
Nederland op 'Duitse wijze' naar overwinning op EK

06-06-2013 22:24
36

Jong Oranje liet in het HaMoshava-stadion aan de Middellandse Zee twee gezichten zien. Voor rust tikte het elftal van Pot de jonge Mannschaft bij vlagen weg. Het leverde, ook met dank aan de blunderende doelman Bernd Leno, twee doelpunten op. De oranje brigade liet zich vanaf de start van de tweede helft echter ver terugdringen door de Duitsers, die voor rust niks hadden laten zien maar het Nederland op kracht en loopvermogen plotseling heel moeilijk maakten. Zo makkelijk als Jong Oranje in de eerste 45 minuten voetbalde, zo moeizaam ging dat daarna.

Aanwezige Van Ginkel
Zoals zich in de aanloop naar het duel al liet aanzien, kreeg Marco van Ginkel op het middenveld de voorkeur boven Jordy Clasie. Het talent van Vitesse moest met zijn loopvermogen steeds over de Duitse Kapitän Lewis Holtby denderen en deed dat voor rust met verve. Van Ginkel was nadrukkelijk aanwezig en bleef als een van de weinigen bij Jong Oranje ook in de tweede helft overeind.

Uitstekende start
De ploeg van Pot startte uitstekend en kreeg via Van Ginkel en Adam Maher in de eerste tien minuten al twee grote kansen. Jong Oranje drukte het veldoverwicht in de 24e minuut uit in de score. De Duitse keeper Leno leek zich lelijk te verkijken op een schot van Maher, dat in de andere hoek verdween: 1-0. De doelman blunderde een kwartiertje later opnieuw opzichtig. Georginio Wijnaldum slalomde vanaf de rechterkant op fraaie wijze naar binnen en zag hoe zijn schot via Leno over de lijn ging: 2-0.

Verval na rust
Jong Oranje leek daarmee op weg naar een simpele overwinning, maar zakte na rust ver terug. Binnen 2 minuten was de spanning terug toen doelman Jeroen Zoet na een fout van Stefan de Vrij in het strafschopgebied Holtby neerlegde. Sebastian Rudy bleef vervolgens koel vanaf elf meter. Holtby zorgde tien minuten voor tijd voor de verdiende gelijkmaker, maar dankzij Fer trok het moegestreden Oranje toch nog de zege naar zich toe.