Nederlandse clubs azen op Turks toptalent
De 22-jarige Aygünes speelde de afgelopen jaren voor Kasimpasa, waar hij de belangstelling wekte van clubs als SS Lazio en VfB Stuttgart. Door een knieblessure kwam hij het afgelopen seizoen nauwelijks aan spelen toe. Nu de club van Shota Arveladze actief is op de transfermarkt, richt de creatieve middenvelder c.q. aanvaller zich op de Nederlandse en Duitse competities om zijn carrière te vervolgen.
In Nederland zijn er volgens agent Martin Houwen van Soccer International twee Eredivisie-clubs die interesse hebben in Aygunes, één uit het midden van het land en één uit het zuiden. "Ook heb ik met een club uit het noorden gesproken maar zij wilden hem eerst bekijken middels een stage week", vertelt de zaakwaarnemer.
Vissen in eigen vijvers
"Als ik af en toe zie wat men aantrekt in Nederland en voor dure contracten vastlegt en dit dan ook nog zonder stages en men vraagt dan om een stage van een speler die nog geen jaar geleden in de belangstelling stond van topclubs, dan vraag ik me wel eens wat af", vervolgt Houwen vol onbegrip. "HIj is geblesseerd geweest! So what? Ik kan legio voorbeelden opnoemen van spelers die geblesseerd zijn geweest en daarna de top haalden. Je kunt door zo'n blessure zowel fysiek als mentaal vele malen sterker terugkomen."
"Deze jongen is 22 jaar, heeft tot en met zijn 21e jaar 75 wedstrijden op het hoogste niveau in Turkije gespeeld, speelt vanaf zijn zestiende tot heden in de nationale elftallen van Turkije en kon ook kiezen voor de Duitse nationale ploegen, aangezien hij ook beschikt over een Duits paspoort en bij Karlsruher heeft gespeeld. Hij mag transfervrij weg en heeft al het één en ander bewezen, maar ik vrees dat Nederlandse managers toch in de bekendere eigen vijvertjes blijven vissen en daar verbaas ik me af en toe echt over."
Zere scheentjes
"Ik zal wel tegen zere scheentjes aanschoppen nu, maar dat interesseert me echt geen reet", vervolgt hij tegen VoetbalPrimeur. "Ik zie spitsen populair worden omdat ze hard werken in het veld! Doe eens normaal, je hoort toch gewoon hard te werken voor je geld of kom ik nou uit een ei? Maar zulke spelers worden wel gelinkt aan goede contracten omdat ze zo'n cultstatus hebben. Ja, zo krijgen we het voetbalniveau wel omhoog inderdaad."
"Zo heb ik bijvoorbeeld in mei ook een Nederlandse speler van 23 die al een tijdje in het buitenland speelt, aangeboden bij twee Eredivisie-clubs, voor een relatief laag salaris. De alom geprezen scouting kende deze jongen echter niet. Maar ja, als je alleen maar in Scandinavië of Zuid Amerika gaat scouten, dan wordt je vijver wel erg klein. Deze speler heeft onlangs bij een zeer mooie Serie A-club een uitstekend landurig contract getekend en speelt Europees voetbal komend seizoen, dus ik zeg wederom: een enorme gemiste kans."
Kansen voor de Eredivisie
De boodschap is duidelijk: de Nederlandse clubs zoudens eens verder moeten gaan kijken. "De Turkse, Griekse en Portugese clubs zijn enorm veel buitenlanders aan het binnenhalen, waardoor de eigen talenten daar steeds minder de kans krijgen. Hier liggen best veel mogelijkheden voor Nederlandse clubs, want daar lopen echt toptalenten. Maar dan moet je er wel gaan kijken en niet alleen als ze in Nederland op trainingskamp komen", besluit Houwen.