Van Hooijdonk: Bij ons moet alles clean
Oud-international laakt winnaarsmentaliteit

Van Hooijdonk: "Bij ons moet alles clean"

01-08-2013 18:22
4

"We waren 'veel beter', hadden 'veel meer balbezit' en die Italianen waren maar 'gemeen en irritant', zeiden spelers, coach en commentatoren na afloop. Met de hoofdjes fier in de lucht stapten de jonge leeuwen het vliegtuig in", schrijft Van Hooijdonk in zijn column op NUsport.  "Ja, allemaal leuk en aardig, maar Italië won, Italië stond in de finale, Italië ging met een medaille naar huis. 'Wij' met een hoop complimenten. Helaas verdwijnen die heel snel uit de geschiedenisboeken."

De oud-aanvaller vervolgt: "Het begint eigenlijk al tijdens het volkslied. Wij kijken dan een beetje naar de buurman. Mompelt hij een beetje, dan doe jij dat ook, bang als we zijn dat we in eigen land voor uitslovers worden uitgemaakt. Buffon, Suarez en Marcelo, die gillen alsof hun leven ervan af hangt. Zo vals als een kraai misschien, maar wat geeft het?"

"Wij focussen ons vooral op de 'balbezitcijfers', maar de wereldtitel 'rondo' bestaat bij mijn weten niet. Er staan toch niet voor niets doelen op dat veld? Een Italiaan wil die bal niet eens. Die wil winnen! Die gaat over dat randje. Bij ons moet alles clean. Wij staan niet op tenen, rekken geen tijd en maken geen schwalbes. Er mag alleen romantisch gewonnen worden, alsof voetbal een jurysport is."