Hollandse babbel in Boedapest: Soms best handig
"Er gebeurt overal wel iets, ook in Griekenland, Turkije, Rusland"

Hollandse babbel in Boedapest: "Soms best handig"

21-08-2013 11:18

De beste speler van het afgelopen seizoen van Jupiler League verdiepte zich eerst wel even in de gevallen Hongaarse topclub. "Ik wist niet veel over de club en de competitie, dus ben ik me er eerst maar eens in gaan verdiepen", zegt Tuyp in gesprek met Sp!ts. Wat hij las, beviel hem. Het gevolg: een transfer naar de club van de Nederlandse trainer Ricardo Moniz.

"Het is in Hongarije een topclub met een rijke historie. Ze zijn weliswaar al tien jaar geen kampioen geworden, maar de doelstelling is dit seizoen weer vol voor de titel te gaan. Mét aanvallend voetbal; dat is voor mij uiteraard ook belangrijk. Bovendien scheelt het dat er hier veel Nederlanders zitten", aldus Tuyp, die naast Moniz ook vergezeld wordt door Arsenio Valpoort en Julian Jenner.

"Het is soms best handig dat we in het Nederlands kunnen communiceren, terwijl de tegenstander geen idee heeft waar we het over hebben en wat we van plan zijn. Verder is de voertaal binnen de selectie Engels; bijna iedereen spreekt dat. De enkeling die alleen Hongaars spreekt, wordt bijgepraat door de Hongaarse assistent-trainer", vervolgt Tuyp tegenover het gratis dagblad.

Tuyp: "Er gebeurt overal wel iets"
Van de vooroordelen die bestaan over het Hongaarse voetbal, kreeg Tuyp in de realiteit niets mee. Geen omkoping of corruptie te zien. "Daar heb ik gelukkig nog weinig van gemerkt. Er gebeurt overal wel iets, ook in Griekenland, Turkije, Rusland, noem maar op. En ik hoor verhalen over Spanje en Portugal waar de clubs geen salarissen meer kunnen uitkeren."

"In Nederland zijn vorig seizoen twee clubs omgevallen. Als je daar rekening mee moet houden, kun je nérgens meer voetballen. En de mensen die geen hoge pet op hebben van het Hongaarse voetbal, moeten maar een keer komen kijken. Dan zijn die twijfels gelijk weg. Neem alleen al de beleving van onze fans. Afgelopen thuiswedstrijd zaten er vijftienduizend mensen op de tribune", besluit Tuyp.