Van der Vaart haakt af; Maher alsnog opgeroepen
HSV-middenvelder kampt met hamstringblessure

Van der Vaart haakt af; Maher alsnog opgeroepen

03-09-2013 13:18
4

Bondscoach Louis van Gaal heeft inmiddels PSV-middenvelder Adam Maher als vervanger opgeroepen. Door het wegvallen van Van der Vaart lonkt een basisplaats voor Wesley Sneijder. De middenvelder van Galatasaray maakte aanvankelijk ook geen deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. Sneijder werd maandag alsnog opgeroepen toen PSV'er Georginio Wijnaldum geblesseerd afhaakte.

Sneijder mocht op de training de positie van Van der Vaart innemen nadat de middenvelder van Hamburger SV geblesseerd was geraakt. Behalve Sneijder en Maher beschikt Van Gaal nog over de middenvelders Jonathan de Guzman, Kevin Strootman en Stijn Schaars. De bondscoach deed aanvankelijk geen beroep op Sneijder omdat hij hem nog onvoldoende fit vond.

Om die reden raakte hij eerder deze zomer de aanvoerdersband kwijt en ontbrak hij vorige maand ook tijdens het vriendschappelijke duel met Portugal (1-1). "Hij is op de weg terug", oordeelde Van Gaal vrijdag nog. "Wesley is 'spritzig' in balbezit, maar na balverlies moet het nog allemaal beter. Als voetballer heb je ook wel zeven weken nodig om echt fit te worden. Ik help Wesley er nu ook niet mee om hem weer bij Oranje te halen."

Van Gaal verbaasde maandag toen hij de middenvelder van Galatasaray alsnog opriep als vervanger van Wijnaldum. Hij had bijvoorbeeld ook toen al kunnen kiezen voor Maher of Marco van Ginkel, die zich op dat moment bij Jong Oranje voorbereiden op de duels met Jong Schotland en Jong Luxemburg in de EK-kwalificatie. Van Gaal wil pas woensdag toelichten waarom zijn keuze op Sneijder is gevallen. Dan staat een persconferentie op het programma in Noordwijk.

Van der Vaart had vorige week al last van een hamstringblessure. Om die reden sloeg hij een groepstraining bij Hamburger SV over. Afgelopen zaterdag scoorde hij voor Hamburger SV in het thuisduel met Eintracht Braunschweig (4-0).

(ANP)