Van Persie schiet Oranje naar WK in Brazilië
Oranje neemt pas na rust afstand van Andorra

10-09-2013 22:21
11

Twee duels voor het einde van de kwalficatiereeks is Oranje niet meer te achterhalen door de concurrentie. Dat kwam ook omdat Roemenië voor eigen publiek onderuit ging tegen Turkije (0-2). Het Nederlands elftal verzuimde de geslaagde rit richting de eindronde in Brazilië van enige glans te voorzien tegen Andorra.

De verliezend finalist van het vorige WK bracht de nummer 205 van de wereldranglijst voor rust nauwelijks in verlegenheid. Het elftal van Louis van Gaal acteerde voorspelbaar en in een veel te laag tempo. Andorra kwam het hele kwalificatietoernooi nog niet tot scoren, maar toch koos de bondscoach van het Nederlands elftal voor een systeem met vier verdedigers en twee verdedigende middenvelders. Het zestal speelde de bal veel te vaak over de breedte van het speelveld.

Die keren dat de Nederlandse aanvallers wel in balbezit kwamen, stelden ze vooral teleur. Vleugelspitsen Ruben Schaken en Jeremain Lens kwamen nauwelijks voorbij hun directe tegenstander, waardoor ze Van Persie onvoldoende bedienden. De vedette van Manchester United wekte zelf aanvankelijk de indruk dat hij zich ook maar moeilijk kon motiveren in een stadion met slechts achthonderd toeschouwers en een Nederlands hoempapa-bandje.

Fraaie openingstreffer
Toch schoot de aanvoerder Oranje na vijftig minuten op een fraaie manier op voorsprong (0-1). Even daarvoor bracht Van Gaal met Adam Maher een extra aanvallende middenvelder. Controleur Stijn Schaars voetbalde verder op de positie van de gewisselde Jetro Willems. Van Persie legde de bal na zijn treffer zelf snel op middenstip en trof vier minuten later opnieuw doel, na een blunder van doelman Ferran Pol (0-2).

Het was alweer zijn 38e treffer in 79 interlands. Op de eeuwige topschutterslijst van Oranje staat alleen Patrick Kluivert met veertig doelpunten nog hoger.