Aantal voetbalclubs in Nederland naar dieptepunt
Momenteel zijn er 2672 voetbalverenigingen

Aantal voetbalclubs in Nederland naar dieptepunt

25-09-2013 10:18
1

In de afgelopen tien jaar verdwenen er gemiddeld ieder jaar iets meer dan twintig verenigingen. Financieel is het moeilijk, vrijwilligers zijn lastig te vinden en er zijn clubs die amper jeugdleden hebben. De oplossing wordt vaak gezocht in fusies, soms gedwongen door de gemeente die maar wat graag de velden wil hebben.

"Wij hebben als regel dat een club minimaal vijftig leden moet hebben”, zegt Koen Adriaanse van de KNVB in gesprek met Metro. "Inderdaad zien we de laatste jaren meer fusies ontstaan."

De KNVB is ook strenger geworden rondom wangedrag, clubs kunnen zelfs worden geroyeerd als teams zich veelvuldig misdragen. "Toch zien wij dat niet als reden voor de afname van clubs. Het royeren van een hele vereniging is niet ons primaire doel, maar echt een laatste redmiddel. We halen eerst teams uit de competitie."

Voetbal is nog altijd de grootste sport in Nederland, met ongeveer een miljoen spelers. Het begon in 1880 met één club, in 1882 waren dat er drie. Daarna ging het snel, in 1920 waren er al ruim 1400 clubs en op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak waren er 3077 officiële verenigingen. De piek was in 1969 met 3639 clubs. Sinds 1980 is een daling ingezet die nog niet gestopt is.