Locatie WK 2022 blijft heilig voor FIFA
Alleen periode van toernooi nog discussiepunt

Locatie WK 2022 blijft heilig voor FIFA

03-10-2013 21:06
5

Dat benadrukte het hoofd van de communicatieafdeling van de FIFA bij Sky Sports. "Het WK wordt zonder twijfel in Qatar gehouden, de vraag is alleen wanneer precies", zei Walter De Gregorio.

Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar, in december 2010, is er volop discussie. Eerst over de periode waarin het WK moet worden gehouden, aangezien het in de zomer extreem heet is in het Arabische land. Na recente berichten over de mensonterende omstandigheden waarin gastarbeiders werken aan de bouw van de voetbalstadions, gaan zelfs stemmen op om het WK van Qatar af te pakken.

De Engelse krant The Guardian meldde onlangs dat in twee maanden tijd liefst 44 gastarbeiders uit Nepal zijn gestorven door ongevallen en hartaanvallen. De Nepalezen werken bij temperaturen van rond de vijftig graden Celsius en krijgen amper drinkwater. The Guardian onthulde ook dat de gastarbeiders hun paspoorten moesten inleveren en dat ze geen loon krijgen, waardoor ze in feite als slaven werken.

De FIFA zegt de situatie scherp in de gaten te houden, maar is geenszins van plan om de WK-organisatie bij Qatar weg te halen. Het bestuur onder leiding van voorzitter Joseph Blatter bespreekt in Zürich alleen of het WK van de zomer naar de winter kan worden verschoven. Qatar kreeg drie jaar geleden bij de verkiezing de voorkeur boven de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Australië en Japan.