Schaars: "Oh, ik ben zeker geen lieverdje"
De PSV-speler krijgt zelf zo nu en dan het stempel 'matennaaier' opgedrukt. Een kwestie van de wil om altijd tot het uiterste te gaan. Matennaaien moet geen algemeen goed zijn, vindt Schaars desondanks. "Dat vind ik niet. Dat gaat te ver. Je moet wel de grenzen opzoeken. Er zijn grote belangen en dan moet je dingen waar je invloed op kan hebben niet laten passeren. Daar moet je een beetje mee spelen. Dat is het leuke van het spelletje. Daarna moet het ook klaar zijn", zegt Schaars in het magazine.
In het veld staat Schaars zijn mannetje, is hij aanwezig. Lokt hij zelf ook weleens uit? "Oh, ik ben zeker geen lieverdje. Dat moet ook niet. Maar ik zal nooit gekke dingen zeggen met ongeneeslijke ziektes erin. Of iemands moeder erbij halen. Maar je moet wel iets kunnen zeggen. Dat geeft het spel een extra dimensie", zegt Schaars. De voetballer haalt een moment uit het Champions League-duel met AC Milan naar voren. Schaars reageerde furieus na een tackle van een Italiaan, maar werd in de media weggelachen.
"Waarom zo neerbuigend over onze eigen spelers?"
"Ja. Je probeert iets los te maken. Dat een krant je zo neerzet, zegt ook iets over hoe de Nederlandse media aankijken tegen het Nederlandse voetbal. Als een Italiaan het had gedaan was hij 'professioneel' en 'een winnaar' geweest. Maar als bij ons iemand zijn kop er bovenuit steekt, wordt die eraf gehakt. Als je iets wilt toevoegen, als je anders wilt zijn, dan mag dat niet. Waarom doen we zo neerbuigend over onze eigen spelers?", vraagt Schaars zich hardop af.
Schaars vindt dat het in Nederland wel wat mannelijker mag. "Absoluut. Ook vanuit de scheidsrechter. Kijk, een trap van achter of iemand vasthouden als hij doorbreekt, is gewoon een kaart. Maar als ik zie hoe vaak luchtduels worden afgefloten dan denk ik: laat het gewoon doorgaan! Komt er een winnaar uit en klaar. Dan leren spelers zich daar ook tegen te wapenen. Op dat vlak komen we in de Europese bekertoernooien tekort", vervolgt Schaars tegenover NUsport.
"Dan denk ik: raadpleeg eerst de bron even"
"Kijk je naar een wedstrijd in de Premier League dan mag je telkens maar doorgaan. Iedereen accepteert het, er wordt hard maar fair gespeeld en het gaat supersnel. In Nederland wordt er zoveel gefloten dat het tempo er de hele tijd uit gaat." Een programma als Studio Voetbal speelt daar ook een rol in. "Het programma gebruikt slow motions waardoor normale overtredingen er veel erger uitzien. Plus dat er dingen worden gesuggereerd waarbij ik denk: raadpleeg eerst de bron even."
Schaars komt met een voorbeeld. "Nou tegen Ludogorets zaten er bij ons drie reserves te lachen op de bank. Dat kwam doordat Jürgen Locadia aan het warmlopen was terwijl er al drie keer gewisseld was. Dus de teammanager zei: 'Kom maar zitten of dacht je dat je vier keer mocht wisselen?' Waarop die jongens lachten. Bij Studio Voetbal werd er gezegd dat ze niet professioneel zijn. Dat is zoeken. Dat vind ik jammer. Gebeurt bij alle clubs, hoor, niet alleen bij ons."