Ortiz knalt AZ langs B-ploeg Karagandy
Alkmaarders naderen overwintering

Ortiz knalt AZ langs B-ploeg Karagandy

07-11-2013 22:56
4

AZ was gebrand op een snelle beslissing in Alkmaar. Zondag wacht tenslotte al weer de topper tegen Feyenoord in De Kuip. Voor Advocaat was die komende krachtproef in de competitie geen reden om enkele belangrijke spelers rust te gunnen. AZ trad met het inmiddels vertrouwde basisteam aan.

Dat kon niet bepaald van de ploeg uit Kazachstan worden gezegd. Na een reis van ruim veertien uur streek de nummer vier van de inmiddels al afgeronde nationale competitie met slechts 13 veldspelers in Alkmaar neer. De clubleiding zet alles op het winnen van de bekerfinale, zondag tegen FC Taraz. Het getuigde niettemin van weinig respect om zo'n uitgedunde ploeg naar Noord-Holland te sturen.

De hoop bij AZ op een paar vroege treffers tegen het veredelde B-team van Sjachter, met nog maar vijf spelers van het duel vorige maand in Astana (1-1), bleek ijdel. De thuisploeg was weliswaar op alle fronten de betere ploeg, maar liet het in de afronding voor de rust afweten.

Met name de speelse Roy Beerens toonde net iets te weinig scherpte. Ook Aron Jóhannsson was niet koelbloedig genoeg. Vanuit het offensieve middenveld, met de altijd aanspeelbare Maarten Martens in een stuwende rol, was de uitgekookte Nemanja Gudelj een paar keer gevaarlijk met venijnige afstandschoten.

Het fysiek sterke Sjachter kwam alleen met spelhervattingen in de buurt van het AZ-doel. Keeper Esteban liet zich in de lucht evenwel niet verrassen.

Na de rust, met Denni Avdic in de spits voor Jóhannsson, brak Celso Ortiz de ban voor AZ. De middenvelder uit Paraguay schoot in de 55ste minuut knap raak (1-0). Kort daarna leek Beerens voor 2-0 te zorgen met een mooi wippertje, maar Nikola Vasiljevic kon de bal nog net weghalen uit de doelmond. In de 73ste minuut liet Beerens opnieuw een grote kans liggen. Mede daardoor moest AZ het duel met volle energie en concentratie uitspelen, met mogelijke fysieke gevolgen zondag in De Kuip.

Overige uitslag:

Maccabi Haifa - PAOK 0-0