Britse museumstukken en Japanse adoratie
Wouter Quint
LEVERKUSEN
De Aziatische media richtten zich zonder uitzondering op een speler van Manchester United, die niet ontbrak. Shinji Kagawa (24) werd zonder gêne aanbeden. Een dozijn verslaggevers was uitgerukt om de international gade te slaan. Nauwkeurig plaatste de verslaggeefster op de perstribune haar vinger op het beeldscherm, precies op de kleine middenvelder. "Kagawa", verduidelijkte ze, terwijl ze nog voor de aftrap van het duel tussen Bayer Leverkusen en Manchester United haar vreugdekreetjes nauwelijks kon onderdrukken. Tijdens de wedstrijd zou ze nog veelvuldig ontzag tonen voor de Japanse superster, die een goede wedstrijd speelde.
Leverkusen stortte al voor rust, na de treffer van Antonio Valencia en een eigen doelpunt van Emir Spahi?, volledig in. De Duitsers, die in eigen land het imago van een grijze muis hebben, waren nog zó optimistisch over het duel met de Engelsen. 'Een muis die uit zijn schuilplaats kruipt', kopte het dagblad Die Welt woensdag. Als dat zo was, had Leverkusen maar beter een stuk terug in het hol kunnen kruipen: de 5-0 uitzege van Manchester United was de grootste uitzege sinds de overwinning op bezoek bij Shamrock Rovers in 1957 (0-6). Maar erger: Leverkusen had werkelijk niets in te brengen tegen het spel van de Mancunians, die niet eens op volle kracht leken te spelen.
Museumstukken
Ondanks de deklassering van Leverkusen, de ploeg die onder leiding staat van oud-Willem II’er Sami Hyypiä, bleef de harde kern zich tijdens de wedstrijd tegen Manchester United achter de ploeg scharen. Na de zware nederlaag volgde er, terwijl er elders een licht fluitconcert hoorbaar was, zelfs een staande ovatie van de harde kern.
Manchester United had in Leverkusen niet alleen de monsterzege als pronkstuk. Er liepen woensdag in de BayArena namelijk levende museumstukken rond. Sir Alex Ferguson (71), Paul Scholes (39) en de nog altijd actieve Ryan Giggs (wordt vrijdag 40, red.) boezemen, in alle gelederen, nog altijd ontzag in. Een manager en twee spelers, die decennia geleden al bepalend waren in de Engelse Premier League.
De Duitse en Engelse verslaggevers hielden na de 0-5 overwinning van Manchester United collectief hun mond dicht toen Ferguson de mixed zone betrad. De gepensioneerde manager liep met een brede grijns richting de uitgang van het stadion in Leverkusen, terwijl geen enkele journalist een microfoon voor zijn mond leek te durven houden. Gary Neville en Nicky Butt waren aanwezig en de na vorig seizoen gestopte Paul Scholes passeerde de media. Niet veel later eiste Giggs de aandacht van alle Europese pers op. Het ontging de 'Duitse' Aziaten, die vermoedelijk al weken uitzagen naar de komst van Kagawa, volledig.
Büttner: geen Duitse roots
Alexander Büttner had het na de wedstrijd rustiger dan veel van zijn ploeggenoten. De verdediger, die twintig minuten mocht invallen, moest wel opnieuw uitleggen dat hij echt een volbloed Nederlander is. Want die achternaam, die klinkt toch wel erg Duits. "Ik krijg die vraag heel vaak", verzuchtte de Nederlander, die de desbetreffende journalist uiteindelijk overtuigde: hij heeft écht geen Duitse roots.