Emotionele Pelé krijgt ouevreprijs van FIFA
Rogge en Afghaanse voetbalbond winnen andere prijzen

Emotionele Pelé krijgt ouevreprijs van FIFA

13-01-2014 19:58
1

De Braziliaan won nooit de Ballon d’Or, omdat de prijs in zijn tijd alleen aan spelers in Europese competities werd uitgereikt. "Als we aan voetbal denken, is er één speler die altijd komt bovendrijven. Er is geen voetballer die zoveel invloed heeft gehad op het spel als Pelé", zei Blatter. "Niemand heeft zoveel anderen geïnspireerd."

Pelé veroverde met het Braziliaanse elftal drie wereldtitels, in 1958, 1962 en 1970. Met 77 doelpunten is hij de topscorer aller tijden van de Seleção. De zichtbaar ontroerde Pelé kreeg maandag op het FIFA-gala in Zürich een staande ovatie van de zaal vol voetbaliconen.

Jacques Rogge kreeg de 'Presidential Award'. De 71-jarige Belg stopte in september na 12 jaar als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Rogge kreeg de award uit handen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter vanwege zijn grote verdiensten voor de sport.

Als zeiler nam de Belg zelf deel aan drie Olympische Spelen. Vorig jaar kreeg de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer de 'Presidential Award' van Blatter. De voetbalbond van Afghanistan won maandagavond de FIFA Fair Play Award.