Protesterend ADO komt frommelgoal niet te boven in Friesland
Heerenveen in eigen huis met 2-0 te sterk voor Hagenaren

Protesterend ADO komt frommelgoal niet te boven in Friesland

01-02-2014 20:36
8

SC Heerenveen blijft aansluiting houden met de subtop van de Eredivisie. Het elftal van de vertrekkende trainer Marco van Basten won zaterdag in een weinig aantrekkelijk duel van ADO Den Haag. In Friesland werd het 3-0 voor de thuisclub.

Anthony Lurling maakte zijn rentree bij de Heerenveen. Het was zijn eerste basisplaats voor de Friezen sinds mei 2002, bij de 0-0 tegen FC Twente. "Hij heeft routine en is balvast", zei trainer Marco van Basten over de eerder in de week van NAC overgenomen aanvaller. "Juist dat zijn dingen die wij nodig hebben."

Veel lijn zat er aanvankelijk desondanks nog niet in het spel van Heerenveen, dat doorgaans vooral thuis vaak aardig spel laat zien. Kennelijk zat de schrik er nog in, na de gevoelige nederlaag van een week eerder bij Cambuur. Beide partijen kregen een paar kansjes, maar hoogstaand viel het niveau niet te noemen.

Fel protest ADO haalt niets uit
Alfred Finnbogason was al na vier minuten even dreigend, maar de IJslander zag zijn schot net voorlangs gaan. Verder was er een aardige kopbal van Joey van den Berg, die echter werd gestopt door de Haagse doelman Gino Coutinho. ADO was een keer gevaarlijk met een schot van Danny Holla, door Kristoffer Nordfeldt uit de hoek getikt. Ook Mike van Duinen kreeg even een kansje, maar hij voerde zijn actie net iets te ver door.

Aanvankelijk liet ook de tweede helft een wat saai beeld zien. Dat veranderde na bijna een uur. Kenny Otigba zette Heerenveen op voorsprong. Hij tikte de bal in het doel, nadat keeper Coutinho die na een vrije trap van Hakim Ziyech heel even losliet. ADO protesteerde fel. Volgens de Hagenaars werd de bal uit de hand van de doelman getrapt.

Jarige Finnbogason zekerheidje vanaf de stip
Even later besliste Finnbogason de ontmoeting door er 2-0 van te maken. Uiterst beheerst benutte de topschutter een strafschop. De thuisclub kreeg het buitenkansje, nadat Aaron Meijers de doorgebroken Bilal Basacikoglu een duwtje had gegeven.

Via Van Duinen was ADO daarna nog twee keer dicht bij een treffer, maar het Haagse talent ontbrak de accuratesse in de afwerking. Daardoor werd het in extra tijd zelfs nog 3-0. Invaller Rajiv Van La Parra was daarvoor verantwoordelijk.

(ANP)