Duitse trainersvakbond kijkt met argusogen naar HSV-soap
"Het heeft er de schijn van dat het principe hired to be fired steeds meer opgaat voor trainers"

Duitse trainersvakbond kijkt met argusogen naar HSV-soap

14-02-2014 10:26

De Duitse trainersvakbond BDFL kijkt met argusogen naar de soap bij Hamburger SV omtrent trainer Bert van Marwijk. De Nederlandse coach mag (voorlopig) op zijn post blijven zitten, maar de ontwikkelingen in de Noord-Duitse stad zorgen voor vraagtekens bij BDFL-voorzitter Lutz Hangartner.

Hangartner wijst op een trend waarin trainers steeds vaker het slachtoffer worden van de waan van de dag. "Het heeft er de schijn van dat het principe hired to be fired steeds meer opgaat voor trainers", citeert Voetbal International Hangartner uit Duitse media.

"We gaan ervan uit dat clubs zich eerst intensief oriënteren of de nieuwe man de juiste is. Het woord langetermijnplanning zien we bij HSV niet. We hebben er geen begrip voor dat een trainer al na zo'n korte periode ter discussie wordt gesteld."

De beoogde vervanger van Van Marwijk, Felix Magath, wees donderdag een dienstverband bij HSV af, waardoor de Nederlander in ieder geval voorlopig nog de eindverantwoordelijke is. De rol van Magath is in deze opmerkelijk, omdat hij vice-voorzitter van de BDFL is.

Net als in Nederland, bij de belangenorganisatie Coaches Betaald Voetbal, geldt er een erecode die zegt dat leden van de organisatie zich niet mogen mengen in dergelijke kwesties, als de trainer nog in zijn functie is.

Hangartner denkt dat Magath integer is geweest. "Hij komt op voor de belangen van trainers. Ik heb regelmatig contact met hem en zie geen aanknopingspunt dat hij zich actief heeft bemoeid met het proces bij HSV."