AZ plaatst zich zonder veel moeite voor kwartfinale Europa League
Nederlandse ploeg speelt gelijk tegen Anzhi

AZ plaatst zich zonder veel moeite voor kwartfinale Europa League

20-03-2014 19:52
33

AZ blijft actief in de Europa League. De ploeg van trainer/coach Dick Advocaat bleef zonder veel problemen overeind in de uitwedstrijd tegen Anzhi Makhachkala (0-0), de puntendeling was voldoende na de zege in Alkmaar (1-0).

Veel gebeurde er aanvankelijk niet in de vrieskou van Moskou. Anzhi schoot twee keer in de richting van het doel, beide keren van afstand. Gija Grigalava en Fedor Smolov zagen hun pogingen ruim over het doel van Esteban gaan. Verder had AZ weinig moeite de hekkensluiter van de Russische competitie in toom te houden.

Naarmate het duel vorderde, kreeg de enige overgebleven Nederlandse formatie op het Europese podium wat meer grip op het duel. Dat leidde tot meer balbezit op het middenveld, maar nauwelijks tot echte mogelijkheden. Dat kwam waarschijnlijk mede omdat de formatie van coach Dick Advocaat, die wegens een schorsing moest toekijken vanaf de tribune, het accent op de verdediging had gelegd.

Toch scheelde het niet veel of Nemanja Gudelj had AZ na ruim een half uur op voorsprong gezet. Een vrije trap van de Serviër raakte buiten bereik van de Russische keeper Mikhail Kerzjakov de buitenkant van de paal. De situatie was ingeleid door een overtreding op de opkomende verdediger Simon Poulsen.

Na de hervatting was AZ beduidend beter. Met name voor Steven Berghuis, aardig op dreef sinds hij na de winterstop een vaste plaats kreeg, waren er meerdere mogelijkheden. Twee keer kostte het de linkerspits net iets te veel tijd de bal voor zijn 'goede' been te krijgen. Eén keer stuitte hij op Kerzjakov. Een vrije trap van Gudelj ging deze keer net naast.

In de slotfase ontsnapte AZ aan een verlenging toen een vrije trap van Oleksandr Aliev net naast ging. De Russen beëindigden het duel met tien man, na de rode kaart van Karlen Mkrstjian in de extra tijd.


(ANP)