De Tien: de landen met de meeste WK-finales
Het WK in Brazilië komt steeds dichterbij. De landen strijden weer om eremetaal zoals men in het verleden ook meerdere keren deed. Vandaag: de tien landen die de meeste finales speelden in de historie van het Wereldkampioenschap voetbal.
10. Spanje (1)
Spanje wist slechts een keer de finale te bereiken van een WK. Iedere voetballiefhebber in Nederland weet dan direct dat dit de eindstrijd was van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Andres Iniesta schoot Spanje naar wereldgoud ten koste van het Nederlands elftal.
9. Hongarije (2)
Het nationale elftal van Hongarije speelde twee finales, maar moest telkens het speelveld verlaten met de zilveren medaille. In 1938 werd verloren van Italië en in 1954 was men de mindere tegen West-Duitsland. In het laatstgenoemde jaar maakte de legendarische Ferenc Puskas deel uit van het Hongaarse elftal.
8. Tsjechoslowakije (2)
In de tijd dat Tsjechië en Slowakije nog niet onafhankelijk waren boekte het nationale elftal grote internationale successen. In 1934 en in 1962 mocht men zijn opwachting maken in de eindstrijd van het WK, deze wedstrijden werden verloren tegen respectievelijk Italië en Brazilië. Tsjechoslowakije staat in de lijst boven Hongarije aangezien eerstgenoemde land in een van de finales een verlenging af wist te dwingen en dus gezien het aantal minuten langer mocht genieten van het spelen van de finales.
7. Frankrijk (2)
Frankrijk mocht de wereldbeker in 1998 in ontvangst nemen toen het in eigen land de finale wist te winnen tegen Brazilië (3-0). Acht jaar later kreeg men wederom de kans om goud te pakken, maar destijds was het nationale elftal van Italië beter in het afronden van strafschoppen.
6. Uruguay (2)
Het eerste land uit Zuid-Amerika in deze lijst. In 1930 werd het allereerste WK gewonnen door het organiserende land Uruguay. In de finale werd aartsrivaal Argentinië verslagen (4-2). In 1950 verraste Uruguay vriend en vijand door in Brazilië de wereld titel te pakken ten koste van de organisator. Frankrijk staat lager geklasseerd dan Uruguay omdat laatstgenoemde land er in slaagde twee keer de eindstrijd te winnen in plaats van één keer zoals Frankrijk deed.
5. Nederland (3)
Oranje bereikte in 1974 voor de eerste keer de finale van het WK. Duitsland wist voor eigen publiek echter het goud te pakken (2-1). Vier jaar later kreeg het Nederlands elftal weer een kans in en tegen Argentinië ging het elftal, nu zonder Johan Cruijff, wederom onderuit (1-3). Drie maal is scheepsrecht zegt het spreekwoord, maar dat geldt dan niet voor Oranje. Tijdens het laatste toernooi greep men weer mis, nu was Spanje te sterk (0-1).
4. Argentinië (4)
Diego Maradona was de regisseur van het Argentijnse elftal dat in 1986 als winnaar het toernooi in Mexico mocht verlaten. Vier jaar later wist het team de eindstrijd weer te halen, maar moest destijds zijn meerdere erkennen in Duitsland. Dit wel na een onterecht gegeven strafschop die werd benut door Andy Brehme. In 1978 werd in eigen land de titel veroverd en in 1930 werd de finale van het eerste WK verloren in en tegen Uruguay.
3. Italië (6)
Italië wist vier van de zes finales winnend af te sluiten. In 1934, 1938, 1982 en voor de laatste keer in 2006 in Duitsland. Destijds was het land na het nemen van strafschoppen te sterk voor Frankrijk. In 1982 begon Italië in de poulefase met drie gelijke spelen, maar het plaatste zich nipt voor de tweede fase van het toernooi. Met topscorer Paulo Rossi in de gelederen won het later de finale van Duitsland (3-1).
2. Duitsland (7)
In de top tien zijn de prestaties van West-Duitsland en Duitsland bij elkaar gevoegd waardoor het land uitkomt op zeven finales. De laatste eindstrijd in 2002 tegen Brazilië (2-0) werd verloren door het Duitse team. In 1954, 1974 en 1990 mocht Duitsland zich winnaar noemen nadat men in de finales afstand wist te nemen van respectievelijk Hongarije, Nederland en Argentinië.
1. Brazilië (7)
De winnaar van de top 10 is Brazilië. Het land speelde net zoveel finales als de nummer twee Duitsland, maar wist er beduidend meer te winnen namelijk vijf. In 1958 pakte Brazilië de eerste wereldtitel, de grote man aan de zijde van het Zuid-Amerikaanse land was destijds Pelé die nog altijd gezien wordt als een van de beste spelers ooit. In 1962, 1970, 1994 en 2002 sloot Brazilië het WK ook af als winnaar.