De Tien: duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie
Sulejmani duurste aankoop ooit, PSV geeft veel geld uit

De Tien: duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

07-04-2014 10:10
14

Ajax zal nog wel eens wakker schrikken van de naam Miralem Sulejmani, terwijl FC Groningen met de verkoop van onder meer Luis Suarez heeft bewezen over een uitstekend scoutingsapparaat te beschikken. Grote transfersommen worden steeds schaarser in Nederland, maar in het verleden hebben clubs wel degelijk hun portemonnee opengetrokken. In een nieuwe 'De Tien' bespreken we de duurste binnenlandse transfers in onze eigen Eredivisie. 

10. Adam Maher (€6,5 miljoen, van AZ naar PSV)
We beginnen de top-tien met Adam Maher. De middenvelder wordt na een succesvol seizoen bij AZ in de zomer van 2013 overgenomen door PSV, dat na een felle strijd met Ajax 6,5 miljoen euro betaalt. In Eindhoven heeft Maher het tot op de dag van vandaag echter moeilijk. De middenvelder is geen schim meer van de onbevangen spelmaker die hij in Alkmaar was en zit veelal op de reservebank. Wellicht dat Maher de verwachtingen komend seizoen wel kan waarmaken.



9. Demy de Zeeuw (€6,5 miljoen, van AZ naar Ajax)
Na het behalen van het landskampioenschap met AZ in 2009 stonden zowel Hamburger SV als Ajax in de rij voor Demy de Zeeuw. Het werd Ajax, dat naar verluidt 6,5 miljoen euro voor de middenvelder neertelde. In zijn eerste seizoen in Amsterdam groeide De Zeeuw uit tot sleutelspeler en won hij de KNVB Beker. Zijn tweede seizoen bij Ajax verliep een stuk moeizamer, mede doordat De Zeeuw lang last hield van de kaakblessure die hij tijdens het WK in Zuid-Afrika had opgelopen. Wel maakte hij deel uit van de Ajax-selectie die voor het eerst in zeven jaar weer eens kampioen van Nederland werd.  



8. Bob Peeters (€6,8 miljoen, van Roda JC naar Vitesse)
Een bedrag van bijna zeven miljoen euro voor een ietwat logge spits, die technisch niet bekend stond als een balvirtuoos. Vitesse wist in 2000 echter wat het met Bob Peeters in huis haalde. De Belg maakte op dat moment na Emile Mpenza de duurste Belgische transfer ooit, maar bewees in Arnhem wel degelijk zijn waarde. Met Vitesse eindigde Peeters twee keer op rij in de subtop van de Eredivisie. Inmiddels heeft de oud-spits het trainersvak opgepakt en zwaait hij de scepter bij Waasland-Beveren.



7. Kevin Strootman (€7 miljoen, van FC Utrecht naar PSV)
Slechts een half jaar kon FC Utrecht in 2011 genieten van de diensten van Kevin Strootman, alvorens PSV de middenvelder voor zeven miljoen euro naar Eindhoven haalde. Dat leek in eerste instantie een fors bedrag, maar inmiddels weet de voetbalwereld wel beter. In twee seizoenen groeide Strootman uit tot sleutelspeler én Oranje-international. Inmiddels draagt de Ridderkerker het shirt van AS Roma, dat vorige zomer liefst zeventien miljoen euro op de bankrekening van PSV stortte. Een bedrag waar Strootman in zijn eerste maanden in Italië, vlak voor zijn zware blessure, geen extra druk door leek te voelen.



6. Dusan Tadic (€7,7 miljoen, van FC Groningen naar FC Twente)
Na het vertrek van Tim Matavz naar PSV was het voor FC Groningen ondenkbaar dat er in de zomer van 2011 nóg een sleutelspeler zou vertrekken. Dusan Tadic maakte het seizoen daarom af bij de Noorderlingen, maar stapte in mei 2012 alsnog over naar FC Twente. Waar Matavz Groningen zes miljoen euro opleverde, ontving de club 7,7 miljoen voor Tadic. Met zijn fluwelen techniek, snelle dribbel en uitstekende voorzetten groeide de Servische buitenspeler ook in Enschede uit tot publiekslieveling.



5. Luis Suarez (€8 miljoen, van FC Groningen naar Ajax)
Wanneer Ajax in 2007 haar interesse in Luis Suarez bekend maakt, wil de Uruguayaan maar één ding: weg bij FC Groningen. De noorderlingen willen echter niet meewerken aan een vertrek, waarna een rel ontstaat. Suarez spant een arbitragezaak aan, verliest deze, maar ziet Groningen en Ajax uiteindelijk alsnog een akkoord bereiken. Voor acht miljoen euro maakt Suarez de overstap naar Amsterdam, waar hij uitgroeit tot de speler die nu furore maakt in Engeland en Liverpool wellicht aan haar eerste landstitel in 24 jaar helpt.



4. Jan Vennegoor of Hesselink (€8,2 miljoen, van FC Twente naar PSV)
Drie ijzersterke seizoenen bij FC Twente leveren Jan Vennegoor of Hesselink in de zomer van 2001 een transfer naar PSV op. De Noord-Brabanders betalen het forse transferbedrag van 8,2 miljoen euro voor de kopsterke spits, maar de succesvolle samenwerking die daarop volgt levert de club veel successen op. Lange Jan wordt in zijn eerste vijf seizoenen bij PSV drie keer kampioen en wint eenmaal de KNVB Beker. Na omzwervingen bij Celtic, Hull City en Rapid Wien keert de spits in 2011 terug bij zijn oude liefde, waar hij zijn loopbaan afsluit.



3. Nikos Machlas (€8,6 miljoen, van Vitesse naar Ajax) 
De naam Nikos Machlas levert in Amsterdam vaak gemengde gevoelens op. Na een sterke periode bij Vitesse verkast de Griek in 1999 voor ruim acht miljoen euro naar Ajax, waar hij met 38 doelpunten in 74 wedstrijden aan een redelijk doelpuntengemiddelde komt. Desondanks komt de spits als grootverdiener nooit helemaal uit de verf. Wanneer spelers als Mido en Zlatan Ibrahimovic Machlas voorbijstreven in de pikorde, vertrekt de spits uiteindelijk naar het Spaanse Sevilla.



2. Klaas-Jan Huntelaar (€9 miljoen, van sc Heerenveen naar Ajax)
Enkele jaren na het vertrek van Machlas bewijst Ajax dat het wel degelijk een goede spits kan aantrekken. Met zijn 33 doelpunten in 46 wedstrijden voor sc Heerenveen overtuigt Klaas-Jan Huntelaar de Amsterdammers om hem eind 2005 voor een bedrag van negen miljoen euro over te nemen. Een recordbedrag op dat moment. Bij Ajax gaat Huntelaar onverstoorbaar verder met scoren, waarna hij voor liefst 27 miljoen euro wordt doorverkocht aan Real Madrid.

1. Miralem Sulejmani (€16 miljoen, van sc Heerenveen naar Ajax)
Op eenzame hoogte staat de transfer van Miralem Sulejmani. Marco van Basten weet in 2008 niet wat hij ziet, wanneer hij met Ajax op bezoek is bij sc Heerenveen en zijn elftal compleet onder de voet wordt gelopen door een talentvolle Servische aanvaller. In Amsterdam twijfelt men geen moment en voor een recordbedrag van ruim zestien miljoen euro wordt Sulejmani naar de hoofdstad gehaald. Bij Ajax kan de aanvaller zijn belofte, mede door periodes met overgewicht en blessures, echter geen moment inlossen. Nog altijd wordt Sulejmani als grootste miskoop aller tijden gezien.