"Wat Salzburg tegen Ajax deed, is wat Ajax tegen Barcelona deed"
In Europees verband hebben de Nederlandse clubs de laatste jaren moeite om zich goed staande te houden. Volgens criticasters het gevolg van gebrek aan fysieke kracht, maar dat is in de ogen van Raymond Verheijen lariekoek.
"Iedereen heeft het steeds over Salzburg. Het is de laatste maanden hot", vertelde de inspanningsfysioloog in Sport & Strategie. "Maar wat Salzburg tegen Ajax deed, is wat Ajax tegen Barcelona deed. Toen hoorde ik niemand roepen dat Ajax veel fitter is dan Barcelona. Als je weet dat de tegenstander altijd via het middenveld opbouwt en niet de lange bal speelt, kun je achterin prima één tegen één spelen. Salzburg deed dat ook tegen Ajax.”
"Kijk, het beste team van de afgelopen jaren was Barcelona. De gemiddelde lengte van de spelers was 1.70 meter. Succes zit ‘m dus primair in andere dingen; spelinzicht, technische vaardigheid, goed samen kunnen spelen. Hoe slechter je deze vaardigheden hebt ontwikkeld, hoe meer je moet lopen en hoe vaker je in duels komt. Dus: conditie en fysiek vermogen is een compensatie van gebrek aan voetbaltalent", vervolgde de Nederlander.
Toekomst Eredivisie
"De vraag is: wat moeten we in Nederland doen? Ik denk dat men in Nederland terecht een probleem signaleert, maar dat men de verkeerde oorzaken noemt. Men ziet dat het niveau omlaag gaat. En dat zou komen doordat wij fysiek achterblijven. Weet je wat een werkelijke oorzaak is: het feit dat er minder goede voetballers in de Eredivisie spelen dan tien jaar geleden. Ze gaan namelijk op een jongere leeftijd naar het buitenland. En we hebben minder goede buitenlanders."
"Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de Eredivisie speler lager dan tien jaar geleden. Dat betekent dus dat het een relatief probleem is. Jonge spelers zitten in een eerder stadium van hun ontwikkeling en zijn in absolute zin minder ver, maar relatief kunnen ze wel voorop lopen. Oftewel, het kan best zo zijn dat een 21-jarige van nu beter is dan tien jaar geleden maar dat het algehele niveau van de Eredivisie lager is. Een 21-jarige speelt nu in een team met één 28-jarige, en daarvan had je er tien jaar geleden vijf.”