Opgeleefde Van der Wiel moet toch vrezen voor Parijse toekomst
PSG zet in op komst wereldtopper op rechts

Opgeleefde Van der Wiel moet toch vrezen voor Parijse toekomst

07-05-2014 09:00

Spannend kunnen we het Ligue 1-seizoen dit jaar niet noemen. Ondanks de sterke opmars van AS Monaco, stak Paris Saint-Germain er opnieuw met kop en schouders bovenuit en lijkt de ploeg woensdag tegen Stade Rennes de tweede titel op rij te gaan pakken. De bekroning op een geslaagd seizoen.

 

Ook Gregory van der Wiel kan terugkijken op een goed jaar. Stond hij vorig jaar voornamelijk in de schaduw van eerste keus Christophe Jallet, dit jaar kreeg de Nederlander van de nieuwe trainer Laurent Blanc de voorkeur boven de Fransman. Met de basisplaats kwam ook het goede gevoel terug. "Ik voel me een stuk beter dan vorig jaar", liet hij halverwege het seizoen aan sportkrant L'Equipe weten. "Ik heb een jaar de tijd gehad om me aan te passen aan het leven in Frankrijk. Ik voel me hier nu aardig op mijn plek. Het feit dat ik veel speel, helpt daar natuurlijk bij. Ik ben de trainer erg dankbaar voor het vertrouwen."

Clichés
Dankzij de basisplaats kreeg de Oranje-international ook meer te maken met de Franse media. Die laatsten vonden Van der Wiel maar een aparte verschijning. Worden de sportjournalisten normaal gesproken flink aan het werk gezet door ellenlange quotes van Franse spelers, bij Van der Wiel waren ze zo klaar. "Zoals Van der Wiel op het veld speelt, sober en eenvoudig, zo is hij ook in de perszaal", schreef een Franse journalist na afloop van de persconferentie met de Nederlander, voorafgaand aan het Champions League-duel met Anderlecht. Andere korte clichés van Van der Wiel: 'We zijn hier gekomen om te winnen', 'het wordt geen makkelijke wedstrijd' en 'Anderlecht is een goed team'. De verraste verslaggever van toen: "De persconferentie was na 3,5 minuut voorbij. En dan reken in de vertalingen van de tolk erbij."

Zo nu en dan een steekje
Die soberheid kwam Van der Wiel op wat kritiek te staan. Ondanks zijn onaantastbare status in het eerste elftal, rezen er gedurende het seizoen vragen over de kwaliteit van de Nederlander. Aanvallend is het prima en tegen 'kleine' tegenstanders weet de back zich ook goed staande te houden, maar zodra er druk op komt te staan, laat Van der Wiel nog wel eens wat steekjes vallen.

Qatar wil investeren
De rechtsbackpositie wordt door de rijke Qatarese eigenaren van de club dan ook niet als 'zekerheidje' gezien. Investeringen zijn daarom aanstaande. Namen van Dani Alves (Barcelona), Serge Aurier (Toulouse) en Kyle Walker (Tottenham) doen veelvuldig de ronde in Parijs. Jallet heeft al te horen gekregen dat hij aan het einde van het seizoen ondanks een doorlopend contract transfervrij mag vertrekken. Ook voor Van der Wiel ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. De Nederlander hoeft niet weg uit de Franse hoofdstad, maar moet volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid de strijd aangaan met een concurrent van wereldklasse.

(Kevin Lux / Fransvoetbal.com)