Dat Roda en NEC dat niet bij iedere speler hebben gedaan, is erg stom van ze
RKC-directeur: "De grote winst wat dat betreft is dat we nog leven, ook al zijn we gedegradeerd"

"Dat Roda en NEC dat niet bij iedere speler hebben gedaan, is erg stom van ze"

19-05-2014 11:54
3

De klap van de degradatie naar de eerste divisie is hard gekomen bij RKC Waalwijk. Enkele personeelsleden konden hun tranen zondag na het laatste fluitsignaal niet bedwingen. Hun club slaagde er niet in om de donderdag opgelopen achterstand tegen Excelsior (2-0) weg te werken in de thuiswedstrijd, waardoor niet RKC maar Excelsior komend seizoen actief is op het hoogste niveau.

De spelers voelden zich schuldig. "We hebben met zijn allen gefaald", zei Peter Jungschläger, die nog wel de 2-2 had gemaakt. Dat bleek echter ook de eindstand. De middenvelder, die eerder ook met VVV en De Graafschap degradeerde, snapte direct wat de gevolgen waren. "De begroting gaat flink omlaag. Dat geldt ook voor mijn salaris, ja. Dat staat allemaal in clausules."

In tegenstelling tot NEC Nijmegen en Roda JC Kerkrade heeft RKC namelijk wel rekening met onheil gehouden door bepalingen in alle contracten te laten zetten. "Dat Roda en NEC dat niet bij iedere speler hebben gedaan, is erg stom van ze", is de bijna dertigjarige speler stellig. "Eigenlijk zouden alle clubs met clausules moeten werken, op de topdrie na dan."

"De grote winst wat dat betreft is dat we nog leven"
Volgens algemeen directeur Remco Oversier krijgt iedereen bij RKC een week de tijd om alles te laten bezinken. "Dan is ook duidelijk hoe erg onze begroting omlaag gaat", zei hij maandag. "Die is nu zo'n 5,5 miljoen euro, maar dat zal 3,3 a 3,6 miljoen euro worden. Feitelijk betaalden we al eerstedivisiesalarissen, maar je hoeft geen medelijden met de spelers te hebben. Je kan hier gewoon van leven."

Wel erkent de algemeen directeur dat RKC door de degradatie iets langer gaat doen over het aflossen van een oude belastingschuld, die zo'n 8 ton bedraagt. "Maar ik ben in ieder geval blij dat daar duidelijkheid over is. De grote winst wat dat betreft is dat we nog leven, ook al zijn we gedegradeerd." RKC gaat dus ook geen gekke dingen doen om direct terug te keren. "We mikken op de play-offs", aldus Oversier.

Gezien de begroting voor het eerste elftal, de kleinste van de Eredivisie, was de degradatie van RKC niet heel verwonderlijk. Toch was er lang hoop dat de Waalwijkers het zouden redden, mede omdat met Romeo Castelen, Evander Sno en Daniel de Ridder de nodige ervaren krachten waren binnengehaald. Ervaringsdeskundige Jungschläger weet echter dat dat geen garanties bood. "Toen ik met VVV degradeerde, speelden daar jongens als Keisuke Honda en Nordin Amrabat. Een paar goede spelers hebben zegt dus ook niet alles."

(ANP)