De bekerwinst een jaar na de vuurwerkramp, dat was het moment
Boschker kijkt terug op zijn carrière: "FC Twente kampioen, het onmogelijke bleek toch mogelijk"

"De bekerwinst een jaar na de vuurwerkramp, dat was het moment"

20-05-2014 09:29
1

Sander Boschker hangt dinsdagavond tijdens zijn afscheidsduel zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen. In gesprek met het Algemeen Dagblad keek de goalie terug op de 25 jaren die hij actief was in het profvoetbal. Hoogtepunten waren onder meer de titel in 2010 en het winnen van de KNVB Beker in 2001.

"FC Twente kampioen, het onmogelijke bleek toch mogelijk", kijkt Boschker in het Algemeen Dagblad terug op zijn loopbaan. "In de kleedkamer, na afloop van de kampioenswedstrijd tegen NAC, vloeiden tranen. Ook ik hield het niet droog. Míjn club had het geflikt, na een fantastisch seizoen, waarin alles op zijn plaats viel. We verloren slechts twee wedstrijden, pakten het geweldige aantal van 86 punten. Namens Ajax probeerden Martin Jol en Demy de Zeeuw de druk in de media steeds op te voeren, door te roepen dat we toch wel zouden bezwijken. Dat gebeurde niet. We lieten ons niet gek maken."

In 2001 won Boschker met FC Twente de KNVB Beker. "Een zeer belangrijke prijs voor mij en de club, maar ook voor de stad Enschede. Ruim een jaar na de vuurwerkramp, waarbij 23 doden vielen, konden we de stad weer iets moois geven, iets tastbaars. Dat viel te merken aan de vreugde-uitbarsting onder de supporters en het feest in Enschede na afloop. Voor mij was dit hét moment. We speelden na verlenging 0-0 tegen PSV en in de strafschoppenserie stopte ik drie penalty's. De laatste redding, op een 'pingel' van Joonas Kolkka, bleek de beslissende."

"Op het moment dat het echt moest, deed ik het. Wel jammer dat ik van het feest in de Kuip weinig heb meegekregen. Ik werd van camera naar camera gesleept en eenmaal terug in de kleedkamer, waren er nog drie spelers over. De rest zat al in de bus", aldus Boschker.

"Ik ben nooit bezig met records, maar toen ik in november 2006 mijn 424ste officiële wedstrijd voor FC Twente speelde, en daarmee het record van clubicoon Epy Drost verbrak, deed dat me veel. We wonnen die wedstrijd met 7-1 van FC Groningen, dat maakte het feestje extra speciaal. Uiteindelijk ben ik op 562 officiële wedstrijden en in totaal op bijna 1000 officieuze duels voor Twente gefinisht. Ja, dat is best iets om trots op te zijn", sluit de doelman af.