In het kort: Boschker neemt vrouwen onderhanden, volle Kuip voor Oranje

In het kort: Boschker neemt vrouwen onderhanden, volle Kuip voor Oranje

26-05-2014 17:45

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Oranje in volle Kuip tegen Ghana
Het Nederlands elftal oefent zaterdagavond in een goed gevulde Kuip tegen Ghana. De KNVB heeft al 41.000 tickets verkocht voor de voorlaatste oefeninterland in de aanloop naar het WK. Het onderkomen van Feyenoord biedt plaats aan 46.000 toeschouwers. Al 42.000 supporters hebben een kaartje voor de oefenwedstrijd van 4 juni tegen Wales in de ArenA bemachtigd. Oranje vliegt een dag later naar Rio de Janeiro, de verblijfplaats van bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers in Brazilië.

Scheidsrechter Carlos Xistra leidt zaterdag de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Ghana. De veertigjarige Portugees krijgt in de Rotterdamse Kuip hulp van zijn landgenoten Ricardo Santos en Alvaro Mesquita. De Nederlander Pol van Boekel is de zogenoemde vierde man. Xistra floot nog nooit eerder een duel van Oranje.

Boschker neemt Twente-vrouwen onderhanden
Sander Boschker gaat vanaf komend seizoen aan de slag als keeperstrainer bij het vrouwenelftal van FC Twente. De 43-jarige oud-doelman beëindigde afgelopen seizoen zijn loopbaan. Hij gaat zijn nieuwe functie combineren met die van werknemer op de commerciële afdeling. Dat heeft Twente maandag gemeld. Boschker, die zo'n 25 jaar actief was in het betaald voetbal, denkt met zijn ervaring van waarde te kunnen zijn. "Natuurlijk zal ik mijn weg moeten gaan vinden in het overbrengen van mijn kennis en ervaring, maar door mijn enthousiasme en gedrevenheid voor het keepersvak heb ik hier alle vertrouwen in", zegt Boschker op de website van FC Twente.

Bondscoach van Italië verlengt tot 2016
Cesare Prandelli is ook de komende twee jaar bondscoach van Italië. De 56-jarige coach zette maandag zijn handtekening onder een contract dat hem tot en met het EK in 2016 aan het land verbindt. Enkele maanden geleden gaf Prandelli al aan graag aan te willen blijven bij de WK-deelnemer. Afgelopen week werden de laatste puntjes op de i gezet. "Ja, het is officieel", zei Prandelli maandag.

Australië speelt gelijk tegen Zuid-Afrikanen
Australië heeft maandag de oefeninterland tegen Zuid-Afrika niet in winst om weten te zetten. Australië, een van de tegenstanders van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië, kwam in het Olympisch Stadion in Sydney niet verder dan 1-1. Ayanda Patosi had 'Bafana Bafana' na dertien minuten zelfs op voorsprong gezet, waarna Tim Cahill twee minuten later al gelijk maakte namens Australië. Eredivisie-spelers Tommy Oar (FC Utrecht) en Jason Davidson (Heracles Almelo) hadden bij de gastheer een basisplaats.

Degradant eerste aankoop Augsburg
FC Augsburg heeft in de persoon van Markus Feulner de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen binnen. De 32-jarige middenvelder komt over van degradant 1. FC Nürnberg en tekende voor twee seizoenen. "Ik ben blij dat FCA mij de mogelijkheid biedt weer in de Bundesliga te spelen", reageerde Feulner, die in het verleden bij 1. FSV Mainz 05, 1. FC Köln, Borussia Dortmund en Bayern München onder contract stond.

Japanner naar Luhukay's Hertha BSC
Hertha BSC heeft de selectie uitgebreid met de Japanner Genki Haraguchi. De speler komt uit eigen land over van Urawa Red Diamonds en heeft een contract voor vier jaar getekend bij de Duitse club van de Nederlandse trainer Jos Luhukay. "Hij zal wel even moeten wennen hier", aldus Luhukay. "Alles is nieuw voor hem hier. Maar met Hajime Hosogai heeft hij gelukkig een landgenoot in het team die hem zal helpen." Haraguchi kwam drie keer uit voor de nationale ploeg, maar zit niet in de selectie voor het WK in Brazilië.

Australiër Good mist WK
De Australische international Curtis Good mist het WK in Brazilië. De heupblessure van de 21-jarige verdediger van Newcastle United, die verhuurd was aan Dundee United, is niet op tijd hersteld. Bondscoach Ange Postecoglou had Good in zijn voorselectie opgenomen, maar kan zijn naam nu doorstrepen. De Socceroos zijn op 18 juni de tweede tegenstander van Nederland in de groepsfase van het WK.

Gepasseerde Donovan zet record neer
Na zijn verrassende absentie in de Amerikaanse selectie voor het WK voetbal heeft Landon Donovan zijn voeten laten spreken. De topscorer aller tijden van de nationale ploeg maakte in de wedstrijd van Los Angeles Galaxy tegen Philadelphia Union (4-1) zijn 135e en 136e doelpunt in de Major League Soccer (MLS). Hij verbeterde hiermee het record van de in 2011 gestopte Jeff Cunningham, die tot 134 treffers kwam.

Bondscoach Jurgen Klinsmann besloot Donovan buiten zijn selectie te laten, mede omdat hij vorig jaar een rustpauze inlaste. Met zijn twee doelpunten wilde Donovan echter geen statement richting Klinsmann maken. "Ik doe gewoon mijn werk. Maar het gaf me wel een lekker gevoel, een soort opluchting. Ik ben echt tevreden over hoe ik speel en ik laat zien dat mijn vorm goed is."

Chileense afvaller toch weer bij selectie
De Chileense bondscoach Jorge Sampaoli heeft Esteban Paredes teruggehaald in zijn selectie voor het WK voetbal. De 33-jarige aanvaller van Colo Colo was aanvankelijk afgevallen. Maar hij krijgt nu weer een kans na het wegvallen van de geblesseerde Pedro Pablo Hernandez. Paredes is blij met zijn terugkeer bij de ploeg. "Ik had de deur niet dichtgedaan. Ik hoop deze nieuwe kans te benutten'', aldus de voetballer. Sampaoli heeft nu weer de beschikking over 25 spelers. Hij moet daar nog twee namen van schrappen. Chili speelt op 23 juni tegen het Nederlands elftal.

Klein Eibar Primera División in
De bescheiden voetbalclub SD Eibar heeft verrassend promotie naar de hoogte Spaanse divisie afgedwongen. De vereniging uit het plaatsje met slechts 27.000 inwoners won zondag met 1-0 van Alavés en had aan deze kleine zege voldoende om de plek in de Primera División veilig te stellen. 

Naast Eibar heeft ook Deportivo la Coruña goede kansen op een terugkeer in de hoogste klasse. De ploeg verloor zondag met 2-1 van CD Numancia, maar heeft aan een punt uit de laatste twee duels voldoende. Via de play-offs wordt gestreden om de derde plek in de Primera División, waaruit Betis Sevilla, Real Valladolid en Osasuna degraderen.