Banenjacht een hels karwei voor gestopte voetballers
Profvoetballers zijn na hun carrière vaker en langer werkloos dan andere werknemers. Uit onderzoek is gebleken dat twaalf procent van de oud-voetballers geen baan vindt.
Dat ondervond adviesbureau Berenschot. De werkloosheid onder de voormalige profs ligt daarmee een stuk hoger dan de gemiddelde Nederlandse werkloosheid, die wordt gesteld op ruim acht procent. Ruim een kwart van de oud-voetballers heeft meer dan een jaar nodig om een baan te vinden.
In de zoektocht naar een nieuwe baan kan door de voormalige profs een beroep worden gedaan op de sociale partners in de bedrijfstak betaald voetbal. Werkgeversvereniging FBO en spelersvakbonden VVCS en ProProf willen gezamenlijk profvoetballers voorbereiden op een maatschappelijke loopbaan.
Anthony Lurling is een goed voorbeeld van een speler die zich nu al voorbereidt op een maatschappelijke carrière. De aanvaller komt komend seizoen op amateurbasis uit voor zijn oude liefde FC Den Bosch en krijgt dankzij hoofdsponsor Amacon de kans zich voor te bereiden op zijn toekomst.
Het onderzoek van adviesbureau Berenschot naar de tweede carrière had nogal wat voeten in de aarde. Hoewel ruim 2500 vragenlijsten naar contractspelers en oud-voetballers werden verstuurd, nam minder dan tien procent van de mogelijke respondenten de moeite mee te werken.