Nederlands elftal flitst niet, maar verslaat WK-kwartfinalist wel
Van Persie maakt al snel enige doelpunt van de wedstrijd

Nederlands elftal flitst niet, maar verslaat WK-kwartfinalist wel

31-05-2014 22:28
15

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond met een degelijke zege op Ghana (1-0) weer een beetje meer vertrouwen opgedaan voor het WK in Brazilië. Oranje sprankelde allesbehalve in de Rotterdamse Kuip, maar het elftal van bondscoach Louis van Gaal gaf ook geen kans van betekenis weg. Arjen Robben verzuimde zijn ploeg aan een grotere score te helpen.

Oranje gaat nog niet voor de schoonheidsprijs in het nieuwe systeem met vijf verdedigers, waarvan twee opkomende backs. WK-deelnemer Ghana startte zonder dragende spelers als Kevin-Prince Boateng, André Ayew, Sulley Muntari en Asamoah Gyan. Toch had de kwartfinalist van het vorige WK opvallend veel balbezit, zonder overigens gevaarlijk te worden.

Het Nederlands elftal had in een uitverkochte Kuip veel kenmerken van een counterploeg. De formatie van Van Gaal was soms in staat om het spel met drie balcontacten van het eigen naar het vijandelijke doel te verleggen. Op die manier kwam de ploeg al na vijf minuten op voorsprong. Een lange bal vanuit de defensie belandde bij Wesley Sneijder, die Robin van Persie de kans bood zijn 43e treffer in dienst van Oranje te maken (1-0).

Arjen Robben verzuimde voor rust twee keer een snelle counter te verzilveren. De snelle aanvaller miste eerst op aangeven van linksback Daley Blind. Even later kon hij goed voorbereidend werk van rechtsback Daryl Janmaat niet verzilveren. De vleugelverdedigers hebben een belangrijke taak in het nieuwe systeem van Oranje. Zij moeten in balbezit als middenvelder en soms zelfs als vleugelaanvallers functioneren.

In de praktijk probeerde Nederland de defensie vaak met acht man dicht te spijkeren. Als dat lukt, zoals tegen Ghana, heeft Oranje met Sneijder, Robben en Van Persie drie spelers die tegen iedere tegenstander het verschil kunnen maken. Zij moeten op het WK een soort 'gouden driehoek' gaan vormen. Van de 'Grote Vier' van het WK in Zuid-Afrika zijn er na het wegvallen van de geblesseerde Rafael van der Vaart nog drie overgebleven.

Na rust waren Van Persie en Robben nog een keer dicht bij de 2-0. Ghana wist de defensie van Oranje geen enkele keer in verlegenheid te brengen, ook niet na het inbrengen van vedettes als Boateng en Ayew. In de slotfase haalde Van Gaal zowel Van Persie als Sneijder naar de kant. Memphis Depay en Jeremain Lens mochten even een spitsenduo vormen, met achter zich Robben in de rol van Sneijder. (ANP)