KNVB-preses laat zich niet uit de tent lokken en wacht af na nieuwe beschuldingen
"Er loopt een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken met betrekking tot Qatar"

KNVB-preses laat zich niet uit de tent lokken en wacht af na nieuwe beschuldingen

01-06-2014 13:42
5

Voorzitter Michael van Praag van de KNVB reageert niet op de nieuwste onthullingen over omkoping bij de wereldvoetbalbond FIFA. Een Engelse krant wakkerde zondag de geruchten over een 'gekocht' mondiaal eindtoernooi door het oliestaatje opnieuw aan.

"Er loopt een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken met betrekking tot Qatar. Dat wacht ik af", liet de bondspreses zondag weten via Twitter. De Britse krant The Sunday Times berichtte zondag dat Qatar het WK van 2022 heeft binnengesleept door functionarissen van de FIFA met miljoenen euro's te belonen in ruil voor hun stem aan het Golfstaatje.

De krant zegt te beschikken over talrijke geheime brieven, e-mails en bankafschriften die aantonen dat voormalig topbestuurder Mohamed Bin Hammam voor een bedrag van ongeveer vijf miljoen dollar (ruim drie miljoen euro) heeft omgekocht. Van Praag verwijst naar het onderzoek onder leiding van de Amerikaanse jurist Michael Garcia, die namens de ethische commissie van de FIFA de toewijzing van het WK aan Qatar onder de loep neemt.

De eindronde is al geruime tijd onderwerp van kritiek vanwege het veel te warme klimaat, de uitbuiting van bouwvakkers die aan de stadions werken en de vele geruchten over omkoping. Van Praag: "De KNVB is ook door de onderzoekers gehoord. En daar doe ik ook geen mededelingen over. Pas na de uitslag wil ik eventueel reageren. Bovendien is het FIFA-congres over twee weken. Mooie gelegenheid om met deze en gene over Qatar te praten. Als enige positie innemen helpt niet."

Bin Hammam werd in 2011 geschorst door de FIFA, omdat hij stemmen zou hebben geronseld toen hij voorzitter van de wereldvoetbalbond wilde worden. Sepp Blatter, de voorzitter van de mondiale voetbalbond FIFA, noemde de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar half mei een foute keuze. Hij ontkende echter dat er sprake was van omkoping.