'Ze vinden de FIFA maar niets, maar houden zoveel van voetbal'
Nog een week en dan barst in Brazilië het grootste voetbalfeest van de wereld los. Het WK combineert twee van de belangrijkste aspecten in het leven van de Brazilianen: voetballen en feestvieren.
In Rio de Janeiro, de stad waar op 13 juli de WK-ontknoping plaatsvindt, loopt de spanning langzaam op. Her en der hangen grote spandoeken die de voetbalsupporters welkom heten in de stad van Flamengo, Vasco da Gama, Fluminense, Botafogo en straks ook het Nederlands elftal.
Op de populaire stranden Copacabana en Ipanema, waar tot diep in de nacht gevoetbald wordt, paraderen niet alleen vrouwen in strakke bikini's en mannen met brede borstkassen. Het zijn vooral de fans van de vier grootste clubs uit Rio die de aandacht trekken tussen zorgvuldig gebouwde zandsculpturen van de beoogde WK-sterren Neymar en Lionel Messi. Jong of oud, man of vrouw; gebroederlijk lopen ze door elkaar in shirts van hun geliefde club. Op bijna iedere straathoek in Rio staat een verkoper met voetbaltenues in alle soorten en maten. Het meest populaire tricot is op dit moment het geel en groen van de 'Seleção', de nationale ploeg.
Bijna alle Braziliaanse shirts zijn bedrukt met het rugnummer tien, dat toebehoort aan Neymar, de absolute vedette die het gastland aan de zesde ster moet helpen. Het 22-jarige wonderkind bezorgde Brazilië vorig jaar de Confederations Cup en op zijn ranke schouders rust nu de druk van 200 miljoen landgenoten. In 1950, tijdens het eerste WK in Brazilië, ging het tijdens de finale mis. In het volgepakte Maracanã dompelde Uruguay het gastland in diepe rouw.
Tijdens het tweede Braziliaanse WK moet die zwarte bladzijde uit de rijke sporthistorie van het voetbalmaffe land worden weggepoetst. Het gevaar ligt echter op de loer dat het toernooi wordt overschaduwd door protesten. Tijdens de Confederations Cup gingen miljoenen mensen de straat op. Zij vinden dat de miljarden die zijn gepompt in de bouw van stadions, vliegvelden en infrastructuur veel beter besteed hadden kunnen worden aan onderwijs en gezondheidszorg.
Een jaar later, vlak voor het WK begint, blijkt dat veel van die infrastructurele werken nog helemaal niet klaar zijn. Zo ligt er in Rio een prachtige brug, die blinkt in het licht van gele en groene lampen, waar echter nog geen auto overheen gereden heeft. Vooralsnog is het rustig in de stad, waar alleen wat schoonmakers op straat actievoeren. "Voor veel Brazilianen is het heel dubbel. Ze vinden de FIFA en al die investeringen maar niets, maar aan de andere kant houden ze zóveel van voetbal. Die twee emoties strijden om voorrang'', vertelt een ingewijde. Nog even, dan komt dat tot een explosie.
(ANP)