We wisten niet eens of we Koeman wel mochten ontslaan
Gerbrands blikt terug op laatste seizoenen

"We wisten niet eens of we Koeman wel mochten ontslaan"

11-06-2014 22:29

Ronald Koeman denkt met weinig plezier terug aan zijn tijd als hoofdtrainer van AZ. De oefenmeester werd in het seizoen 2009/2010 al na een paar maanden op straat gezet door de Alkmaarders. Algemeen directeur Toon Gerbrands herinnert zich nog precies hoe dat ging.

"Op een gegeven moment klikte het niet meer tussen de spelersgroep en Koeman", blikt Gerbrands, die over drie weken naar PSV vertrekt, in gesprek met het magazine AZ in Zaken terug. "Op een heel lastig en onzeker moment, met de curator op de achtergrond en geen zicht op een licentie, moesten we een puur voetbaltechnische beslissing nemen. De hele beeldvorming was ook tegen ons. De buitenwereld vroeg zich af: is AZ aan het afglijden? Waar gaat dit heen?"

De positie van Koeman was dan ook niet te redden, vindt Gerbrands. "Koeman zat door al deze zaken in een lastige omgeving, dat beseften wij ons ook wel. Omdat de aandelen in handen van de curator waren, wisten we in eerste instantie niet of we hem wel mochten ontslaan. Onze eigen adviseur zei ons vervolgens dat dat geen probleem was omdat het bij de normale bedrijfsvoering kan horen."

Spijt van het snelle ontslag van Koeman heeft Gerbrands nooit gehad. "Met Koeman als mens was uitstekend te werken. Een betrouwbare man. De beslissing om hem te ontslaan viel hem zwaar. Een heel lastig moment, maar achteraf kan ik zeggen dat ik het weer zo zou doen. Het voetbal bleef namelijk centraal staan en we moesten iets doen om de spelersgroep weer aan de gang te krijgen. Het lag niet per se aan Koeman dat het niet klikte met de spelersgroep, het was de combinatie die niet werkte. Er was geen match."

"Koeman pakte het ontslag professioneel op. In de maanden daarna merkte ik via een interview dat het toch wel harder bij hem was aangekomen dan dat ik op het moment van ontslag aan hem kon zien. Vervolgens was het voor ons natuurlijk een risico-inschatting of dat onder een nieuwe trainer wél goed zou gaan. We hebben het heel erg gewaardeerd dat Dick Advocaat in de onzekere situatie waarin AZ zat zijn nek heeft uitgestoken. Hij heeft op zijn manier het zelfvertrouwen van de groep opgekrikt en is harder gaan trainen. Het is knap wat hij gedaan heeft door met een vijfde plaats Europees voetbal veilig te stellen. Ook echt een vakman", besloot Gerbrands.