Omstreden strafschop Samaras brengt Grieken naar laatste zestien
Ivoorkust in tranen na late domper

24-06-2014 23:53
17

Op een bonte WK-avond vol wisselende kansen is Griekenland als grote winnaar in poule C naar voren gekomen. De ploeg van bondscoach Fernando Santos schakelde dinsdag rivaal Ivoorkust met 2-1 uit en zag Japan verliezen tegen het al geplaatste Colombia (1-4). De gouden treffer in de extra tijd kwam op naam van Georgios Samaras, die scoorde uit een dubieus toegekende strafschop die hij zelf had versierd. De Grieken overleefden op die manier voor de eerste keer de groepsfase bij het wereldkampioenschap.

Bij Ivoorkust had Didier Drogba voor de eerste keer bij dit WK een basisplaats. De 36-jarige aanvaller van Galatasaray kreeg van bondscoach Sabri Lamouchi de voorkeur boven Wilfried Bony (ex-Vitesse). Ook verdediger Kolo Touré en aanvaller Salomon Kalou mochten tegen de Grieken starten bij de 'Oranje Olifanten'. Bij de Grieken begon de 37-jarige middenvelder Giorgos Karagounis als 'captain' aan zijn 138e interland. Hij verving de geschorste aanvoerder Kostas Katsouranis.

Het duel kwam moeizaam op gang, ook doordat de Grieken in de beginfase met enkele blessures werden geconfronteerd. Al in de twaalfde minuut moest middenvelder Panagiotis Kone zich aangeslagen laten vervangen door Andreas Samaris. Doelman Orestis Karnezis had na 20 minuten eveneens medische behandeling nodig, ging nog wel even door, maar verdween in de 24e minuut alsnog van het veld. Panagiotis Glykos loste zijn onfortuinlijke collega af.

De Grieken lieten zich door al het blessureleed niet ontmoedigen. Na ruim een half uur was verdediger José Holebas zelfs dicht bij een treffer. Na een indrukwekkende opmars schoot hij hard op de lat. Ivoorkust was voor de rust nauwelijks gevaarlijk. Ook Drogba kwam niet in scoringspositie. Knullig balverlies bij Cheick Tioté (ex-FC Twente) brak Ivoorkust op. Invaller Samaris profiteerde, 1-0.

Na de rust viel Ivoorkust zonder veel overtuiging en kansen aan. Ook met Bony na een uur voor boosdoener Tioté wilde het niet meteen lukken. Met een schot van Karagounis op de lat was Griekenland dicht bij 2-0. Maar het was uiteindelijk toch Bony, die zijn reputatie waarmaakte als afmaker: 1-1. Daarmee leek Griekenland alsnog uitgeschakeld, totdat Samaras alsnog toesloeg met dank aan de arbitrage: 2-1. (ANP)