Algerije pakt punt tegen Rusland en gaat naar achtste finale
Russen druipen al na groepsfase af

Algerije pakt punt tegen Rusland en gaat naar achtste finale

26-06-2014 23:51
4

Rusland, de organisator van het volgende WK voetbal in 2018, heeft zichzelf op de wereldtitelstrijd opnieuw geblameerd. De ploeg van bondscoach Fabio Capello strandde donderdagavond weer in de groepsfase. Algerije hield de Russen in Curitiba op 1-1. Met 4 punten verzekerde de Afrikaanse ploeg zich achter België van de tweede plaats, goed voor een duel met Duitsland in de achtste finales. Algerije overleefde niet eerder de groepsronde bij het WK.

Capello vertrouwde na de voorgaande nederlaag tegen België nog volledig op de goede afloop in groep H. ,,We hoeven alleen van Algerije te winnen'', merkte de Italiaan nuchter op. Hij rekende er kennelijk vast op dat concurrent Zuid-Korea niet zou winnen van het al geplaatste België.

Capello gaf in in Curitiba tien basisspelers van het duel met België opnieuw zijn vertrouwen. Alleen Maxim Kanyunikov moest zijn plaats afstaan aan de 31-jarige aanvaller Alexander Kerzhakov. Voor de topscorer aller tijden van de nationale ploeg was het zijn eerste basisplaats bij het WK in Brazilië. Hij bracht als invaller nog wel de gelijkmaker op zijn naam in het duel met Zuid-Korea (1-1).

Met Kerzhakov voorin als aanspeelpunt en Aleksandr Kokorin als schaduwspits kreeg Capello zijn ploeg in Brazilië eindelijk aan de gang. Rusland speelde prima in de openingsfase, mede dankzij een snelle treffer van Kokorin. De 23-jarige aanvaller van Dinamo Moskou kopte schitterend raak uit een scherpe voorzet van linksback Dmitri Kombarov (1-0).

 

Met een kopbal van opnieuw Kokorin en een schot van Oleg Shatov was Rusland daarna dicht bij de tweede treffer. Pas in het laatste kwartier van de eerste helft kwam Algerije beter in de wedstrijd. Met name Islam Slimani rook met twee krachtige kopballen aan de gelijkmaker.

Kort na de pauze verzuimde Aleksandr Samedov de bevrijdende tweede treffer te maken uit een vloeiende aanval, met opnieuw een hoofdrol voor Kokorin. Die misser kwam Rusland duur te staan. Na een uur kopte Slimani raak uit een vrije trap, die door doelman Igor Akinfejev volledig verkeer werd ingeschat (1-1). De aangeslagen Russen konden daarna een roemloze aftocht niet meer voorkomen. (ANP)