Robben helpt Oranje verder: Sorry, dat was een schwalbe, niets aan de hand

Robben helpt Oranje verder: "Sorry, dat was een schwalbe, niets aan de hand"

Gepubliceerd: maandag 30 juni 2014 om 08:01ma 30-06-2014 om 08:01

Arjen Robben zei na de achtste finale van het Nederlands elftal tegen Mexico (2-1) geen 'ja' of 'nee' toen hij mocht vertellen of de beslissende penalty in blessuretijd ook een strafschop was. "Soms moet je slim zijn", stelde de aanvaller.

Robben vond in blessuretijd een Mexicaans been en ging voor de vierde keer in de wedstrijd met veel theater naar de grond. De Portugese scheidsrechter Pedro Proença wees meteen naar de stip. Vervolgens maakte Klaas-Jan Huntelaar het karwei af.

De aanvaller uit Bedum heeft een geschiedenis als het om 'schwalbes' gaat. In Engeland fluiten veel supporters afkeurend op hun vingers als de vleugelflitser in balbezit komt. Britse voetbalsupporters houden van stoere voetballers. Niet van 'divers' die voortdurend naar de grond gaan. Bij Engelse wedkantoren kon je drie weken geleden zelfs geld inzetten of Robben op het WK wel of geen geen gele kaart voor een fopduik zou krijgen.

Sommige gokkers zullen in de eerste helft van het duel met Mexico hebben gevloekt toen arbiter Proença een duik van Robben niet met een prent bestrafte. Hij liet gewoon verder voetballen. Zelfs Robben bekende na afloop dat er niets aan de hand was en dat hij alleen maar een vrije trap wilde versieren. "Sorry, dat was een schwalbe", bekende hij. "Er was niets aan de hand."

Diezelfde Robben had even voor rust wel een strafschop verdiend. Eerst kreeg hij een tikje van Rafael Márquez, vervolgens schopte Héctor Moreno hem onderuit. De voormalige verdediger van AZ brak bij die actie een scheenbeen. "Dat waren eigenlijk twee strafschoppen", stelde Robben.

In de tweede helft ging de aanvaller van Bayern München nogmaals vergeefs in het strafschopgebied naar de grond. Maar in blessuretijd was het dan wel zo ver. Het was een beetje zoals Diego Costa namens Spanje een strafschop versierde door zijn voet achter het been van Stefan de Vrij te zetten. Misschien had Proença inmiddels ook wel vernomen dat Robben in de eerste helft wél een strafschop verdiende. "Soms moet je een beetje slim zijn", zei Robben lachend. (ANP)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws