Oranje had het loodzwaar: Zeker tien keer per dag naar de wc
Kuyt: "Ik heb nog nooit in zo'n hoge temperatuur gespeeld"

Oranje had het loodzwaar: "Zeker tien keer per dag naar de wc"

30-06-2014 09:17

Met een temperatuur van maar liefst 39 graden plaatste Oranje zich zondag voor de kwartfinales van het WK. In het ontzettend hete Fortaleza bleek de fitheid van de spelers van Louis van Gaal opnieuw de doorslag te geven. 

Het is geen toeval dat Oranje zich in de laatste tien minuten langs Mexico knokte. Van Gaal hamerde al maanden op de fitheid van zijn spelers, zondag bleek hoe belangrijk dat aspect was. 

En ook de voorbereiding mocht er zijn. Na de warming-up en in de rust droegen de spelers koelvesten, langs de lijn stonden flesjes water en in de aanloop naar het WK werd van elke speler gemeten hoeveel vocht hij verloor. 

Dirk Kuyt erkende na afloop dat het loodzwaar was. "Ik heb nog nooit in zo'n hoge temperatuur gespeeld", zei hij tegen het Algemeen Dagblad. "Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat ik vandaag vier liter water en sportdrankjes heb gedronken. En ik ben maar één keer naar de wc geweest. Daar zijn we eigenlijk al drie dagen geleden mee begonnen, om zoveel mogelijk vocht in je lichaam te krijgen."

"Je kan drinken wat je wil, maar uiteindelijk kom je toch vocht te kort. We gaan nu naar het hotel om te eten, daarna vliegen we naar Rio en daar eten we weer", aldus Kuyt. Ron Vlaar had dergelijke omstandigheden ook nog nooit meegemaakt. "Het was héél warm. Maar de begeleiding van de staf was op dit vlak heel professioneel."

"Ik ben er zelf al eerder mee begonnen om zoveel mogelijk te drinken, omdat je weet dat de omstandigheden in Brazilië extreem kunnen zijn. Je lichaam moet er aan wennen dat er meer vocht in zit. Je hebt die reserves nodig. Ik ben de afgelopen dagen zeker tien keer per dag naar de wc geweest", aldus Ron Beton. Eerder klaagde Robin van Persie al over de temperatuur in Fortaleza.