Zuinig Argentinië stuurt inspiratieloos België naar huis

05-07-2014 19:53
36

Het Belgische feestje op het WK voetbal in Brazilië is geëindigd in de kwartfinale. Daarin was Argentinië zaterdag in hoofdstad Brasilia te sterk, 1-0. Het Zuid-Amerikaanse overwicht was niet overdreven groot, maar wel groot genoeg om voor het eerst sinds 1990 weer door te dringen tot de halve finale. De Rode Duivels misten de overtuiging om dat te voorkomen.

Het ging al goed met de Argentijnen in de openingsfase. Al na negen minuten kwamen ze op voorsprong. Gonzalo Higuaín scoorde, na een vloeiende aanval via Lionel Messi en Ángel Di Maria. Aan de situatie was een fout van Vincent Kompany vooraf gegaan. De Belgische steunpilaar had de bal zo maar ingeleverd.

Argentinië was aanvankelijk wat beter. Er was nog een mogelijkheid voor Di Maria, maar nu werd zijn schot geblokt door Kompany. Messi mocht nog eens een vrije trap nemen net buiten het strafschopgebied, maar schoot van deze kansrijke afstand over.

Pas tegen het einde van het eerste deel kwamen er wat tegenslagjes voor Argentinië. Eerst viel Di Maria uit, nadat hij ogenschijnlijk bij een schotpoging een spierblessure opliep. De middenvelder van Real Madrid was een duel eerder tegen Zwitserland, in verlenging, nog de matchwinner voor het elftal van bondscoach Alejandro Sabella.

Kevin Mirallas, in de basis op de plaats van Dries Mertens, kreeg vervolgens een aardige mogelijkheid op de gelijkmaker. Uit een voorzet van Jan Vertonghen kopte hij net naast.

Kort na de hervatting leek Argentinië verder uit te lopen. Higuaín speelde de bal tussen de benen van Kompany door en creëerde daarmee een vrije schietkans. Vervolgens raakte hij de lat boven de Belgische doelman Thibaut Courtois.

De Belgische trainer Marc Wilmots greep in en zette met Mertens en Romelu Lukaku andere aanvallers in. Het leidde tot kansjes. Marouane Fellaini kopte net over, na weer een voorzet van Vertonghen. De Argentijnse verdediger Ezequiel Garay tikte bijna in eigen doel, maar zijn keeper Sergio Romero was attent.