KNVB verkiest Amsterdam boven Rotterdam voor huldiging Oranje
Goede ervaringen met de huldiging in 2010 en het feit dat Amsterdam de hoofdstad is, hebben voor de KNVB de doorslag gegeven: als Oranje de laatste twee wedstrijden op het WK voetbal wint en de titel pakt, wordt dat gevierd in Amsterdam.
Die keuze wordt volgens de voetbalbond niet alleen door het team gedragen, maar is volgens de KNVB 'een breder gedragen en genomen besluit'. Rotterdam was eveneens in de markt om de huldiging te organiseren, omdat elf van de 23 Oranje-spelers een Feyenoord-achtergrond hebben.
De Amsterdamse politie hoopt dat het volgende week daadwerkelijk tot een huldiging komt. "We hebben er ervaring mee. Maar hoe moeilijk het is om wereldkampioen te worden, hebben we zaterdagavond gezien in de wedstrijd tegen Costa Rica", zei een woordvoerder van het hoofdstedelijke korps. De verloven van agenten zijn nog niet ingetrokken, want eerst moet de wereldtitel binnen zijn, aldus de politie.
Toen Nederland in 1988 Europees kampioen werd, kregen spelers en stad een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Woonboten daar dreigden te bezwijken onder de massaal opgekomen fans. Dat werd bij de huldiging na de verloren WK-finale in 2010 voorkomen. De autoriteiten kozen een andere vaarroute. Langs de kant lagen slechts acht woonschepen aan de Herengracht. Die werden met hekken zodanig afgesloten, dat het publiek er onmogelijk op kon klimmen. "We hebben van '88 geleerd", verklaarde de politiewoordvoerder.
Het is nog niet zeker dat Oranje bij het winnen van de wereldtitel nu weer een rondvaart krijgt, benadrukt de gemeente Amsterdam.
De Landelijke Woonboten Organisatie beaamt dat de bewoners van de woonschepen in 2010 nauwelijks klachten hebben gehad. Dat komt volgens een woordvoerder vooral door het mijden van de Prinsengracht, waar meer woonboten liggen dan aan de Herengracht. "De gemeente Amsterdam moet wel blijven opletten dat we geen herhaling van 1988 krijgen", laat de zegsman weten. Hij schat dat in de Amsterdamse binnenstad 800 tot 900 woonschepen liggen.
Bij de huldiging in Amsterdam in 2010 waren 1800 politieagenten, 700 toezichthouders en 200 verkeersregelaars in touw. Er waren tussen de 700.000 en 1 miljoen mensen extra in de stad. De politie is niet bang voor een totale ontwrichting als Nederland nu de wereldtitel pakt en gehuldigd kan worden. Er komen niet zomaar een miljoen mensen meer naar de hoofdstad dan vier jaar geleden, aldus de politiewoordvoerder. (ANP)