Van Persie: Het is niet even een strafschop in je achtertuin of zo
Oranje-spits zette de toon vanaf elf meter

Van Persie: "Het is niet even een strafschop in je achtertuin of zo"

06-07-2014 20:16
3

Ooit kampte het Nederlands elftal met een groot penaltysyndroom, opgelopen door alle missers tijdens het WK van 1998 en twee jaar later bij het EK. Op dit WK in Brazilië valt echter alles op zijn plaats bij Oranje. En dus gingen de vier strafschoppen in de kwartfinale tegen Costa Rica feilloos raak en werd doelman Tim Krul de held met twee reddingen. "Het sprookje is compleet", zei aanvoerder Robin van Persie.

De spits had tijdens de reguliere speeltijd en de verlenging heel wat kansen laten liggen. Van Persie stuitte steeds op de uitblinkende keeper Keylor Navas, die bovendien ook nog een keer op de lijn werd gered door de grote teen van Christian Bolaños. De moegestreden Van Persie leek rijp voor een wissel, maar bondscoach Louis van Gaal liet zijn aanvoerder staan. De nummer 9 schoof vervolgens de eerste Nederlandse strafschop op de centimeter nauwkeurig binnen.

"Het is altijd moeilijk om de eerste te nemen. Je hebt 120 minuten in de benen zitten waarin heel veel is gebeurd. Dat moet je op zo'n moment echter een plek geven en je afzonderen. Ondanks alle krampjes en pijntjes die je voelt, moet die strafschop er gewoon in. Lastig, maar dat is ons vak", aldus Van Persie. "En ze zaten er allemaal feilloos in."

Het was niet voor niets dat juist de routiniers Van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Dirk Kuyt achter de bal gingen staan toen de Arena Fonte Nova van Salvador zinderde van de spanning. "Wij hebben dat allemaal al eens eerder meegemaakt, wij trainen hier ook vaak op. Al is het op zo'n moment wel anders om een strafschop te nemen. Als je naar de stip loopt, besef je wel waar je bent. Het is niet zo dat je even een strafschop in je achtertuin neemt of zo. Maar als je schiet, denk je maar aan één ding: die bal moet er in. Hoe maakt dan niet uit."

Van Persie wist al precies hoe de Costa Ricaanse keeper Navas zich bij strafschoppen gedraagt. "Dat hadden we allemaal doorgenomen met keeperstrainer Frans Hoek. Ik heb de laatste twintig penalty's op die jongen gezien. Maar goed, op zo'n moment kan het natuurlijk anders gaan. Of ik vooraf een hoek had bepaald? Dat zeg ik niet. Misschien moeten we dit WK nog een keer strafschoppen nemen, dat zoeken ze dan maar uit."

Dat uitgerekend Krul de held werd, maakte het verhaal alleen maar nog mooier. De doelman was enkele seconden voor het einde van de verlenging in het veld gekomen voor Jasper Cillessen, speciaal voor de strafschoppen. "Een fantastische wissel", zei Van Persie met een brede grijns. "Je hoopt er natuurlijk op dat het zo uitpakt, maar dat weet je van tevoren ook niet. Er is echter wel over nagedacht. Fantastisch dat hij die ballen zo pakt." (ANP)