De Tien: duurste doelmannen aller tijden
Welke keeper de duurste overstap ooit heeft gemaakt

De Tien: duurste doelmannen aller tijden

31-07-2014 10:10

Het collectief is zo sterk als de zwakste schakel. Een team kan nog zo'n exceptionele voorhoede hebben, maar zonder goede sluitpost wordt het een lastig verhaal in de Europese top. Aanvallers Luis Suarez en James Rodriguez waren samen bijna net zo duur als de tien duurste keepers aller tijden. Toch zijn clubs wel degelijk bereid om te fors investeren in een sterke sluitpost.

10. Simon Mignolet, Liverpool (11,38 miljoen) 
Engelse laagvlieger Sunderland verloor vorig jaar zijn belangrijke doelman aan Liverpool. The Reds betaalden 11,38 miljoen euro voor de 26-jarige Mignolet, die een vijfjarig contract tekende op Anfield Road. Door de komst van de Belg raakte Pepe Reina zijn vaste plek kwijt in de selectie van trainer Brendan Rodgers. Hij werd afgelopen seizoen verhuurd aan SSC Napoli. Op dit moment strijden de twee om een basisplaats voor komend seizoen. Reina sprak eerder de wens uit terug te willen keren naar zijn geboorteland Spanje. Echter loopt zijn contract door tot 2016 en is een vertrek uit Liverpool vooralsnog niet aan de orde.

9. Marc-André ter Stegen, FC Barcelona (12 miljoen)
FC Barcelona verzekerde zich in maart jongstleden van de komst van Marc-André ter Stegen. De voormalig doelman van Borussia Mönchengladbach speelde zijn hele carrière voor de Duitse club en lijkt nu klaar voor de absolute top. De Catalanen betaalden een slordige twaalf miljoen euro voor de 22-jarige Duitser, die Victor Valdes zal moeten vergeten. FC Barcelona verzekerde zich tot medio 2019 van de diensten van hun nieuwe sluitpost.

8. Claudio Bravo, FC Barcelona (12 miljoen) 
Ruim drie maanden na de presentatie van Marc-André ter Stegen maakte FC Barcelona ook de komst van de tweede doelman bekend. Voor exact dezelfde transfersom van twaalf miljoen euro werd Claudio Bravo weggeplukt bij het Spaanse Real Sociedad. De aanvoerder van het Chileense elftal beleefde tijdens het WK in Brazilië het hoogtepunt van zijn carrière tot dusver. Het belooft een hevige concurrentiestrijd te worden tussen Ter Stegen en Bravo in Camp Nou.

7. Fernando Muslera, Galatasaray (12,01 miljoen) 
Fernando Muslera verliet in 2007 het Zuid-Amerikaanse continent voor een nieuw avontuur in Europa. Na vier seizoenen SS Lazio verruilde hij de Romeinse stad voor het Turkse Istanbul. Sindsdien staat de Uruguayaan onafgebroken onder de lat bij Galatasaray. Er waren destijds veel kapers op de kust voor de Zuid-Amerikaanse doelverdediger. Uiteindelijk trokken de Turken aan het langste eind door een smak geld (12,1 miljoen euro) op tafel te leggen. Daar kwam nog bij dat Muslera met zijn nieuwe salaris (2,5 miljoen euro per jaar) één miljoen meer zou gaan verdienen dan in Rome. Vanaf dat moment wist de goalie dat hij zijn heil in Turkije moest zoeken. Achteraf geen slechte keuze want hij heeft er ook een beeldschone vriendin aan overgehouden.

6. Angelo Peruzzi, SS Lazio (13,27 miljoen) 
Wie denkt dat gigantische transfersommen alleen van deze tijd zijn, vergist zich. Ruim veertien jaar geleden was SS Lazio al bereid om 13,27 miljoen euro neer te tellen voor doelwachter Angelo Peruzzi. De Italiaan heeft zijn handschoenen inmiddels aan de wilgen hangen, want hij vierde tijdens deze toptransfer (2000) al zijn dertigste verjaardag. De 31-voudig international won in 1996 de Champions League met Juventus en behoorde ook tot de Italiaanse selectie van 2006. De Italiaanse ploeg werd destijds in Duitsland wereldkampioen. Overigens zonder gebruik te maken van zijn diensten.

5. Hugo Lloris, Tottenham Hotspur (15,54 miljoen) 
Tottenham Hotspur had twee jaar geleden blijkbaar veel vertrouwen in doelman Hugo Lloris. The Spurs overhandigden Olympique Lyon een vermogen van 15,54 miljoen euro om de Franse doelman naar White Hart Lane te halen. De Londense club is nog steeds vol lof over de 1,88 meter lange ballenvanger. Zijn contract werd onlangs verlengd tot medio 2019. De 59-voudig international mag vanaf dit seizoen gaan concurreren met de Nederlander Michel Vorm.

4. Jan Oblak, Benfica (15,92 miljoen) 
De meest recente transfer in dit lijstje is die van Jan Oblak. Hem berust de zware taak om Thibaut Courtois te vervangen bij Atlético Madrid. Het Sloveense talent heeft een prijskaartje om zijn nek hangen van 15,92 miljoen euro. Dit maakt hem de duurste doelman van La Liga. Als 21-jarige jongen zal hij de druk zeker gaan voelen in Estadio Vicente Calderón. Zijn voormalig club Benfica verhuurde hem de laatste jaren aan meerdere Portugese clubs. Na de laatste jaarwisseling kwam de Sloveen welgeteld tot 22 officiële optredens in de Portugese hoofdmacht. Met deze ervaring op zak zal hij zich staande moeten houden bij de kampioen uit Madrid.

3. David de Gea, Manchester United (22,76 miljoen) 
Edwin van der Sar maakte in 2011 een eind aan zijn imposante carrière. Hierdoor kwam een vacature vrij in de laatste linie van Manchester United. Na een intensieve zoektocht toonde de staf van The Red Devils het vertrouwen in David de Gea. De Spanjaard was destijds 21 jaar jong en werd weggekocht bij de huidige Spaanse landskampioen Atlético Madrid voor maar liefst 22,76 miljoen euro. Nu, drie jaar verder, heeft De Gea zich meer dan bewezen op Old Trafford. Hij is dan ook de onbetwiste nummer 1.

2. Manuel Neuer, Bayern München (24,02 miljoen)
Dan zijn we aanbeland bij de beste doelman van het WK in Brazilië. Manuel Neuer stijgt al jaren achtereen boven zichzelf uit. Een transfer van Schalke 04 naar de absolute top was dan ook onvermijdelijk. Na levenslange trouwe dienst verliet deze complete doelverdediger dan toch Die Königsblauen. Bayern München beschikt vanaf 2011 over de kwaliteiten van één van de beste - zo niet dé beste - goalies van dit moment. De oppermachtige Zuid-Duitsers moesten wel diep in de buidel tasten voor de 28-jarige sluitpost. Met zijn overgang was een bedrag van 24,02 miljoen euro gemoeid. 

1. Gianluigi Buffon, Juventus (41,21 miljoen) 
De onbetwiste lijstaanvoerder van de tien duurste doelmannen aller tijden is niemand minder dan Gianluigi Buffon. Zijn naam is een begrip geworden in Italië en onlosmakelijk verbonden met Juventus. Voor het absurde recordbedrag van ruim 41 miljoen euro kwam Gigi op 23–jarige leeftijd over van Parma. Inmiddels heeft hij zijn geld dubbel en dwars opgebracht. Nadat hij in 2001 neerstreek in Turijn liet hij de Oude Dame nooit meer in de steek.

Ook toen de Italiaanse grootmacht wegens gokschandalen werd teruggeplaatst naar de Serie B bleef hij zijn club trouw. Het hoogtepunt van zijn carrière was het WK in 2006. Tijdens de finale van dat toernooi bracht hij de grensrechter persoonlijk op de hoogte van de beruchte kopstoot van Zinedine Zidane tegen Marco Materazzi, die vervolgens met rood werd weggestuurd. De eindstrijd tegen Frankrijk draaide uit op penalty's en Italië trok aan het langste eind. Hoewel Buffon geen strafschop pakte, werd hij wel uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi.