KNVB vraagt om groen licht voor inzet 'videoref' en wil testen met 'challengers'
Technologisch snufje dit seizoen geïnstalleerd in Kuip en Amsterdam Arena

KNVB vraagt om groen licht voor inzet 'videoref' en wil testen met 'challengers'

04-08-2014 12:19
7

De KNVB hoopt dit najaar toestemming te krijgen voor een proef met videoarbitrage in de beloftencompetitie. De bond heeft hiertoe een voorstel gedaan aan de International Football Association Board, die over de spelregels gaat.

Na overleg met de FIFA eind deze maand zal het voorstel in september worden neergelegd bij de IFAB, die het kan behandelen in de vergadering van oktober. Als het experiment slaagt, wil de bond de proef doorzetten vanaf de halve finale van de KNVB Beker. De KNVB wil ook gebruik maken van 'challengers', waarbij trainers één keer per helft een beslissing aan de videoscheidsrechter mogen voorleggen. Die kan binnen vijf tot vijftien seconden een besluit nemen.

"We denken dat het voetbal hierbij gebaat is", zegt Raymond van Meenen, projectleider van Arbitrage 2.0 waar de videoscheidsrechter onder valt. "Het zal dus de discussie nooit helemaal weghalen, maar zorgt er wel voor dat cruciale momenten goed worden bekeken." De KNVB zette afgelopen seizoen als test al een speciale videobus in bij 24 wedstrijden. De videoscheidsrechter is een arbiter met ervaring op het hoogste niveau. In de bus is hij omringd door beeldschermen om situaties zo snel en goed mogelijk te kunnen beoordelen. De videoscheids richt zich alleen op cruciale momenten, zoals ernstig gemeen spel of het ontnemen van scoringskansen.

Doellijntechnologie in Kuip en Arena
Alle thuiswedstrijden van Ajax in de competitie en KNVB Beker worden tot de winterstop gespeeld met doellijntechnologie. In januari verhuist het systeem van de Arena naar De Kuip in Rotterdam, waar het naast de thuisduels van Feyenoord onder meer zal worden gebruikt in de bekerfinale. De techniek had afgelopen zondag ook al gebruikt moeten worden in de Arena in het duel om de Johan Cruijff Schaal, maar de KNVB achtte het systeem toen niet honderd procent betrouwbaar.

De bond hoopt het systeem komende zondag wel op orde te hebben voor het eerste competitieduel van Ajax tegen Vitesse. Afgelopen seizoen werd doellijntechnologie al ingezet bij FC Utrecht, Ajax en Feyenoord.